HOME | INFO | KONTAKT   
  Stara dzamija
 31/01/2007  autor:

  Ova dzamija se nalazila jugoistočno od naselja ,prema brdu Dečiću.Podignuta je početkom XV vijeka,dvjesta godina prije sadašnje (nove).A.Jovičević je zabilježio da je „podignuta carevim novcem“.
Ova dzamija se nalazila jugoistočno od naselja ,prema brdu Dečiću.Podignuta je početkom XV vijeka,dvjesta godina prije sadašnje (nove).A.Jovičević je zabilježio da je „podignuta carevim novcem“.Njena funkcija prestala je 9. februara 1931. godine.Bila je to mala dzamija,ozidana kamenom a pokrivana ćeremidom.Pored dzamije postojao je i mekteb koji je bio u funkciji nekoliko godina poslije prestanka rada dzamije.U njenom haremu nalazi se veliko mezarje sa raznim oblikom nišana sa turskim epitafima.Godine 1945. tadašnja vlast je pokušala da ove nišane ukloni sa mezarja da bi iste upotrijebili za zidanje zadružnog doma,ali se stanovništvo ove varoši pobunilo protiv takve namjere vlasti,i nišani su ostali sačuvani.
Imami dzemata Stare dzamije su bili:Mehmed Lačević,državni imam i matičar do 1936,Mustafa Decević,Bajram Lekić i mula Koskun.Dzamija je posjedovala i svoje vakufe:u Tuzima dva dućana,1/4 rala zemlje oranice,1/4 rala livade,groblje ľ rala I mekteb 30 m2.U novcu vakufu je pripadalo 345 groša (u Milješu kod Šaban Hadzije),805 groša (kod Eljez Redza u Tuzima),337,33 groša (kod Ujk Šaba u Dinoši),3.083,37 groša (kod Samil Murata u Tuzima)1.000 kruna (kod Osmana Lekića u Tuzima) I 650 kruna (kod Mustafe Šarkića u Tuzima).
Mutevelija ovog vakufa je bio Bajram Drešević.Imamsku službu obavljao je Lalević Mehmed.
Izvor,Dzamije u Crnoj Gori- Bajro Agović.

   © šeher - tuzi 2006 | Hosted by: AmaxHost.com | design & programing by: amaxstudio