HOME | INFO | KONTAKT   
  KRALJICA SAUDIJSKE ARABIJE-PODGORIČANKA
 02/02/2007  autor:

  Među atraktivnostima iz života stare Podgorice koje idu za rubriku
neobične sudbine spada svakako i priča o izvjesnom Sadik-begu Begoviću...'I tako je rođena Podgoričanka sjela na presto Saudijske Arabije'...

Među atraktivnostima iz života stare Podgorice koje idu za rubriku
neobične sudbine spada svakako i priča o izvjesnom Sadik-begu Begoviću.
O njemu je hroničar ostavio zanimljiv zapis koji i mi preuzimamo u fragmentima.Kaže se da je bio čovjek rijetke ljepote i visokog stasa i dostojanstvenog držanja.Govori se i o njegovoj porodici, da bi se pažnja zaustavila na sudbini njegove kćerke.
Atraktivnosti su uvjek privlačne, a ova sudbina je odoista bila atraktivna. Atraktivnosti znaju da zadrže makar i na tren, našu pažnju,pa ovaj zapis posvečujemo tom kazivanju. Naravno, mi danas nemamo mogućnosti da provjerimo istinitost tog svjedočanstva, niti da pratimo dalju sudbinu njegovih aktera, ali to i nije ni potrebno.Zadržaćemo se samo na njegovoj zanimljivosti, na priči o tome kako je Podgoričanka postala kraljica.
Poslije dužih pregovora, posredovanjem turskog konzulata u Podgorici, veli se u tom zapisu, carigradska vlada izašla je u susret podgoričkim muslimanima i odredila im mjesto naseljenja u evropskom dijelu Turske u Prevazi.
Tako se 1908 godine iselilo oko dvije hiljade građana, među njima i spomenuti Sadik-beg Begović. U tekstu se ne daje analiza uzroka koji su doveli do ovog iseljenja, već se samo kazuje da je beg sa ostalim članovima porodice odveo i svoju devojčicu, koja je tamo počela da uči školu. Godine su prolazile, djevojčica rasla i učila, da bi se jednog dana našla postrojena sa razredom u Ankari, u paradi za doček kralja Saudijske Arabije.
Djevojčici neobične ljepote dato je mjesto na čelu razreda da pozdravi visokog gosta i predade mu buket cvijeća.
Mladi gost bio je neobično iznenađen ljepotom djevojke, pa joj je na cvijeću i dobrim željama zahvalio i zapitao je:
Jesi li Đurđijanka ?
Ne, ja sam Crnogorka - odgovorila je ona.
Kralj se kasnije raspitao o njoj i kad su potvrdili da je Crnogorka, iz begovske porodice, a to je za suverena i dinastiju bilo važno, ponudio joj je ruku, koju je ona prihvatila. U zapisu ne piše dali su o tome konsultovani porodica i otac, Sadik-beg, ali piše da je 'tako rođena Podgoričanka sjela na presto Saudijske Arabije'.
Mi, kako rekosmo, taj podatak niti provjeravamo, niti dalje možemo da pratimo. Zato ga i svrstavamo u kuriozitete koji svojom osobenošću i neobičnošću mogu i opet da izazovu ljubopitljivost i rado da se pričaju. A bilo bi i te kako zanimljivo znati kako je prošla i kakvu sudbinu kasnije imala ta Podgoričanka-kraljica Saudijske Arabije.

14.IV 1980.godine (Pobjeda)

   © šeher - tuzi 2006 | Hosted by: AmaxHost.com | design & programing by: amaxstudio