HOME | INFO | KONTAKT   
  HIDŽRA BOŠNJAKA
 04/02/2007  autor:

  ...U svježem sjećanju ovim ljudima ostala je uspomena na Tuzanku Fatmu koja je ispjevala tužnu pjesmu brdu:

„Da će se brdo sagnuti malo
Pa da je vidim najdraže tamo...“
„Ovo je tegobna priča,no teži od nje je jedan kamičak na muhadžirskom grobu!“


Sa prelijepog brda koje se uzdiže iznad Egejskog mora pruža se pogled na više gradova i malih ostrva.Davna legenda kaže da je ovo brdo šejtan nagazio svojom stopom nagazio zbog čega ono stoljećima nosi ime Šejtn-sofra.

Stopa je otprilike metar dužine i ima malo udubljenje u koje prilikom posjete ljudi bacaju sitan novac.Gradovi do kojih dopire pogled su ni manje ni više do „bošnjački“

Burhanija,GomećAjvaluk,Sarimsak,Kučuk koy,naseljavani su večinom bošnjačkim muhadžerimima koji su na ovo tlo dospijeli krajem 19. i početkom 20. stoljeća.Još uvijek očuvanim maternjim jezikom Bošnjaci u ovim gradovima žive i rade ne zaboravljajući svoje porijeklo i Bosnu koja ze sve njih predstavlja majku.Još uvijek prepričavaju ljepotu Taslidže,Akove,Sarajeva,Kolašina,Tuzi,odakle potiču i kome su pripadali.
Ono što su nekad zvali svojim danas gaje samo u sjećanjima koje su im ostavili roditelji.Dolaskom u Tursku veza između njih i domovine zauvijek je prekinuta kao i sa rodbinom koja je ostala.Brat sa bratom,roditelji za evladom,rođaci sa rođacima dugo ili baš nikad se nisu više vidjeli.Daljina,a kasnije i ratovi činili su svoje.U svježem sjećanju ovim ljudima ostala je uspomena na Tuzanku Fatmu koja je ispjevala tužnu pjesmu brdu:

„Da će se brdo sagnuti malo
Pa da je vidim najdraže tamo...“

Ali brdo „kao da je bilo“ od kamena pa se nikada nije pomaklo.Sjećanja na svoje roditelje i domovinu ovi Bošnjaci obavezno uljepšavaju sevdalinkama koje su u njihovom krilu sačuvale originalnost i pravu ljepotu.

Od prezimena dominiraju:Babajić,Rakić,Duran,Akduran, Alihodžić,Crnovršanin,Kalić, Mehonjić,Bošković, Martinović,Đurđević,Kolašinac,Akova...

Posjetio sam njihov mezarluk.Dok sam učio El-fatihu na trenutak sam zastao i prisjetio se stiha sa početka priče.Uzeo sam mali kamenčić da osjetim njegovu težinu.Shvatajući značaj stiha kamenčić su orosile suze.Na nišanima njihovih mezara primjetni su išareti koji nekom riječju govore da su muhadžiri Bošnjaci.Na jednom nišanu sam pročitao natpis „Jugoslavija“ dok na drugom Saraj-Bosna-Taslidža.

Svaka posjeta ovim ljudima puno znači.Treba da se jačaju naše veze ,jer treba imati na umu da su i oni Bošnjaci i da imaju prava na domovinu svojih djedova.

Ovo je bio još jedan od mojih susreta sa Bošnjacima u Turskoj.Do sada susreo sam se sa četiri generacije muhadžerima.Jedni su pristigli nakon Berlinskog kongresa,drugi i treći nakon svjetskih ratova i Prvog i Drugog,dok su četvrti iz posljednjeg rata.

Obajvljeno u „Preporodu“.

   © šeher - tuzi 2006 | Hosted by: AmaxHost.com | design & programing by: amaxstudio