HOME | INFO | KONTAKT   
  MUSO MUSTAFIĆ
 08/02/2007  autor:

Muso Mustafić,od oca Omera i majke Hafife (ćerke malo Meda Ljaljevića,imama stare dzamije),rođen je 1923.godine u Tuzima.Završio je radničku školu u Tuzima i Podgorici.

Prvi dodir sa muzikom Mustafić je imao u «opančarsko-radničkom društvu».Svirao je gitaru,mandolinu,bugariju i saz.
Bio je jedan od osnivača KUD-a «Ramadan Šarkić».1942. godine pristupio je jedinci za odbranu domovine.Bio je inicijator osnivanja tamburaškog društva «Gajret»,koji je kratko vrijeme djelovao u okviru društva «Ramadan Šarkić».
U Tuzima je doveo i legendarnog Hamdiju Šahinpašića.Društvo je svoje vježbe izvodilo kod tuškog bunara u centru grada i sokacima pjevajući do sabaha.Posebno su bile drage noći Ramazana u kojima je Mustafić zajedno sa drugovima;Ćakom Kerovićem,Ramom Krnićem,Asimom Baštićem,Medom Krnićem,Medom Hadziablahovićem,Ljobom Miletićem,Šekom Dibraninom,Smajom Kerovićem,Suljom Kajoševićem,Halitom Lekićem...pjevao i meračio uz pjesmu.Svoje znanje je prenio na svog sina i brataniće.Oženjen je bio sa Muneverom Ljačević,ćerkom imama Halila Ljačevića.
Bio je veliki poznavalac sevdalinke i starogradske pjesme.Znao je veliki broj pjesama napamet.
1989. godine dobitnik je zlatne plakete za doprinos kulturnog stvaralaštva na području opštine Podgorica.Takođe je bio igrač FK «Dečića».
Preselio je na Ahiret 2001. godine.Sahranjen je na novom groblju u Tuzima.

   © šeher - tuzi 2006 | Hosted by: AmaxHost.com | design & programing by: amaxstudio