HOME | INFO | KONTAKT   
  TRAGOM BEGOVSKE PORODICE LEKIĆA
 09/02/2007  autor:

   Kada govorimo o poznatoj begovskoj porodici Lekića,moramo prethodno biti dobro upoznati kako sa crnogorskom tako i sa turskom istorijom.Uloga ove porodice bila je od velikog značaja,posebno za područja u kojima je ova porodica vodila glavnu riječ.


Mnogi su smatrali Lekiće “mostom” koji spaja Podgoricu i Skadar,Crnu Goru i Albaniju,sa sjedištem u Tuzima i svojevremeno na Rijeci Crnojevića i u Matagužima gdje su imali svoju kuću i posjed od 100 rala zemlje oranice.
Sa Halil-begom I. počinje sva priča.Halil-beg Lekić bio je spahija.Uzimao je harač od sedam gora Malisora.Imao je dvije velike kuće u Podgorici. Njegova pratnja sastavljena je bila od 50 ljudi-čuvara.Imao je dva sina;Osman-bega I Mehmed-bega.Povlaćenjem turske vojske Osman-beg napušta Tuzi uprkos molbi Kralja Nikole da ostane i nastavi rad kao crnogorski kapetan.Osman-beg je odbio prijedlog Kralja Nikole navodeći da je zaklet caru na vjernost.
Osman-beg je imao dva sina;Halil-bega (1904-1979),Bećir-bega I ćerku Dzevahiru.
Oženjen je bio sa Pašom Osmanagić (r.1858),sestrom vojvode Bećir-bega Osmanagića.
Osman-beg je napustio Tuzi i otišao u Skadar,a Mehmet beg je ostao da živi u Tuzima.Imao je svoj čardak koji je do danas sačuvan.Mehmed-beg je imao dva sina Ibrahim-bega i Mustaj-bega.Ibrahim-beg je bio oženjen sa Nurijom (r.1888) Mustafe Abdovića,sestrom Omera Abdovića.
Sudbnu Osman-bega promjenila je porodična tragedija.Nakon tragične smrti Bećir-bega I Ibrahim-bega,Ibrahim-begova žena preudaje se za Mustaj-begom.Ćerka Ibrahim-begova Hava se kasnije udaje u Skadru za Hebovićem I umire mlada.
Mustaj-beg je imao 3. sina i 2. ćerke;Ćazima,Šabana,Hanifu,Hatidzu i Ahmeta.
Nakon svih ovih dešavanja sin Osman-bega Halil-beg vraća se u Tuzi i ženi se sa ćerkom Have Šabanadzović koja umire mlada.Nakon njene smrti Halil-beg se ženi sa njenom sestrom Birom Šabanadzović,sa kojim se razvodi.Po treći put se Halil-beg ženi sa Rukijom Šarkić(r.1911).Rukija je bila poznata po tkanju ćilima.

Današnja kuća u kojoj žive potomci Halil-bega,pripadala je Muratu Hasovome.
Postojala je prijateljska veza između ove dvije porodice.Murat je bio otac poznatog heroja Mahmuta Lekića i njegove braće koja su se iselila u Sarajevo.Još jedan detalj koji je vezan za ovu porodicu a koji je uzburkao cijelu Crnu Goru i tadašnju tursku teritoriju jeste svadba Dzevahire Lekić i Kaplan-bega Bibezića.O ovome su pisale i novine,a ljudi i dan danas prepričavaju ovaj veliki događaj.Perjanici i turski nizami došli su po Dzevahiru.Svadba je nazvana “carskom” što je bilo opravdano kad se uzmu u obzir porodice poput navedenih.Dzevahira je imala 2. ćerke;Mesudiju koja je umrla za vrijeme rata u Bosni,Hamidiju i 2 sina;Šuća koji je otselio u Tursku i Smailja koji je umro u SAD-u.
Halil-beg je umro 1979. godine i po sopstvenoj želji sahranjen u grobu Bećir-bega.

Halil-beg je imao 2 sina;Dzemala(r.1941) i Osmana (r.1936) te ćerku Ulfetahu (r.1939) udatu za Hamdijom Šabanadzovićem.
Dzemal je oženjen sa Nevenkom Ljutica i ima 3. ćerke;Ursulu,Biseru i Adelu i 1. sina Admira.
Osman je bio oženjen sa Mugoša Veselinkom-Venjom i ima 2.ćerke;Belindu i Silvu i 1. sina Alena.Osman je umro 2005. godine od dijabetisa,a Venja na porođaju 1982. godine.

Mustaj-beg je umro 1931. godine.Sin Ćazim strijeljan je u Drugom svjetskom ratu i proglašen herojem grada zajedno sa Mahmutom Lekićem i Ramadanom Šarkićem i ostalim strijeljanim Tuzanima.Šaban je umro mlad 1931. godine.Hanifa se udaje za Halitom Rakićem i nakon poroda je tragično poginula.Ostavila je sina Hasima koji je umro od nekoliko mjeseci.Ahmet se oženio sa Ganjola Esmom.Ima dva sina Mustafu i Medaču i ćerke Fatimu I Havaju.Hatidza se udala u Skadar.Ovaj ogranak Lekića nakon Drugog svjetskog rata prodaje svoj čardak i sele se u Podgoricu gdje kupuju staru kuću Mustafe Abdovića gdje i danas žive.
www.šeher-tuzi.org

   © šeher - tuzi 2006 | Hosted by: AmaxHost.com | design & programing by: amaxstudio