HOME | INFO | KONTAKT   
  Mahmut Lekić
 10/02/2007  autor:

  Mahmut Lekić,od oca Murata (Hasovog),rođen je 18. aprila 1917. godine u radničkoj porodici,u Tuzima.Pošto nakon osnovnog obrazovanja nije mogao nastaviti školovanje bio je čoban,a zatim pekarski radnik.
Još kao mladić osjetio je nepravdu i surovost bivšeg režima,pa je dolazio u sukob sa njegovim zaštitnicima.Godine 1935. i 1936. učestvovao je u demostracijama u Podgorici,a 1937. u bivšoj jugoslovenskoj vojsci uočen je njegov politički rad među vojnicima pa je 2 mjeseca proveo u zatvoru.Zbog oskudice,1939. godine odlazi u Albaniju,i tamo stupa u kontakt sa naprednim snagama.Učestvovao je u demostracijama u Skadru i Tirani.Na temelju revolucionarne aktivnosti,primljen je u Savez komunističke omladine 1941. godine.
Poslije kapitulacije bivše države vraća se u rodni kraj.U oktobru ga zatvaraju u Skadru zbog aktivnosti na području Tuzi.Organizovano je njegovo bjekstvo te živi ilegalno u Skadru.
Tamo je primljen u partiji.Pa je još aktivnije radio na organizovanju oslobodilačko pokreta u sjevernoj Albaniji i učestvovao u mnogim akcijama.
U tim akcijama pokazao je izuzetnu hrabrost zbog čega je veoma cijenjen kod svojih drugova. Najviše je radio u reonu Skadar-Tirana-Drač.Kao iskusan ilegalac i prekaljen borac posebno se isticao u diverzijama,atentatima na fašističke starješine.U proljeće 1943. godine po zadatku dolazi u Tuzi,gdje kratko vrijeme radi na organizovanju NOB-a.Zbog opasnosti od hapšenja stupa u Petu proletersku crnogorsku brigadu,u kojoj je bio borac,obavještajac i komandir izvođačkog voda brigade.Poginuo je u proljeću 1944. godine u borbi na Mataševu.U znak sjećanja na taj svjetli lik,osmogodišnja škola u Tuzima nosi njegovo ime.

   © šeher - tuzi 2006 | Hosted by: AmaxHost.com | design & programing by: amaxstudio