HOME | INFO | KONTAKT   
  KUD «RAMADAN ŠARKIĆ» 60 GODINA POSTOJANJA
 20/02/2007  autor:

  KUD «Ramadan Šarkić» osnovan je 1946. godine,odmah nakon oslobođenja zemlje od okupatora i domaćih izdajnika.Ime je dobio po patizanu prvoborcu Ramadanu Šarkiću,rodom iz Tuzi.
Potiče iz radničke trgovačke porodice.Još kao dječak,osjetio je nepravdu i staje u prve redove u borbi za oslobođenje svoje zemlje,zajedno sa svim drugovima.
Bio je zarobljen sa svojim drugovima gdje su ih sproveli u albanske logore,a odatle prebacivali prema svom rodnom kraju i strijeljali u zajedničkoj grobnici na obalama rijeke Cijevne.
Kao svjedočanstvo svega toga podginut im je zajednički spomenik,
koji opominje na nedjela okupatora i domaćih izdajenika.
Društvo su osnovali 1946. godine:Muso Mustafić,Bimo Šabanadzović,Ćazim Kerović, Tomo Drinčić,Šeko Dibranin,Dževdet Ramović,Bajram Krnić,Šeko Ramović,Bimo Bešlić,Smajo Kerović,Fiko Kerović,Redzo Krnić,Aljo Turusković,Šeko Ramadanović,Džavit Tuzović,Sado Maljević,Ramo Lekić,Halil Šabanadzović,Bimo Krnić, Ljubo i Đina Miletić i drugi.
Mještani Tuzi su za potrebe ovog društva izgradili i dom kulture u Tuzima.
Na smotrama Kulturno-umjetničkog stvaralaštva koje se održavalo 35 godina za redom naše društvo je redovno učestvovalo gdje je okićeno brojnim priznanjima.
U sklopu društva kratko vrijeme djelovao je i tamburaški orkestar,pod dirigentskom palicom legendarnog Hamdije Šahinpašića.Društvo je učestvovalo na mnogim takmičenjima.Dobitnik je mnogih nagrada i priznanja.Ostalo je upamćeno po izvanrednim izvođenjima «Hasanaginice», «Grine bisera» i «Tuške svadbe».
Najznačajniji uspjesi društva:
- Učešće na srezskim takmičenjima i osvajanje prvih mjesta za
- folklor,pjesme, dramu, recitacije idr.
- Učešće na saveznom festivalu u Zagrebu
- Gostovanje u Americi
- Sveukupni pobjednici na opštinkom festivalu 2000 god. sa projektom "Muslimanski svadbeni običaji Tuzi , Podgorice i okoline"
- Gostovanje u BiH (Sarajevo 2001 i Bosanska Otoka 2002 god.)
- Učešće na 6-tom i 7-mom dječjem festivalu u Draču 2002,2003god.
- Najveći uspjeh KUD-a u šezdesetogodišnjoj istoriji učešće na međunarodnom festivalu folklora u Turskoj EDIRNE 21 jun-03 jul 2003 godine, gdje je naše društvo osvojilo prvo mjesto i zlatnu medalju,grand pri i zlatnu medalju za originalnu muziku i nošnju i na taj način ova generacija se upisala zlatnim slovima u istoriji KUD-a i Tuzi u cjelini.

Bajram Krnić- nastavnik istorije i geografije

   © šeher - tuzi 2006 | Hosted by: AmaxHost.com | design & programing by: amaxstudio