HOME | INFO | KONTAKT   
  DUKATI ZVEKEĆU,PJESMA SE ČUJE
 01/03/2007  autor:

   Sjedim na bunaru pod lipom,dok me opija sunce ranog proljeća.Prolaze neki ljudi meni dragi,vidim tragaju za prošlošću,oživljavaju stare uspomene,priče i doživljaje.
Karanfil se naput sprema,Havajlija fistanlija,Kadir-aga Skadranine,Sejdefu majka buđaše,Poljem se vije Hajdar delija,Stara varoš,Sitna knjiga na žalosti...su samo jedne od niza pjesama koje se iz pluća mladih meraklija slijevahu poput slatka šerbeta i u pozne sahate opijahu tuške sokake.
Kako li je bila nešeli kasaba,kad se grupa momaka prošeta od Paljevića mahale,preko Ljaljevića Hana,pa se nađu u Lekića dvore da vode razgovore,pa u Ramovića čardak da isprate i posljednjeg adzamliju.
Te divne pjesme,slaviše ljubavi,čiste poput kapi kristalne rose,što u sabah osvane u baščama tuških begova.
Ti momci-čelične alke,krasiše kapije tuškog obraza i slave,ulijevahu u domovima drugih radost i ljubav.
Sjećam se slavuja Musa Mustafića,njegove gitare i glasa što prodire u dušama onih što ga slušaju,poput najljepšeg habera,što ga može izvikati tuški telal Alija.
Iza njeg’ stajahu k’o podloga na zlatnom vezu djevojčkom;Bajram,Dzevdet,Ćako,Asim i još puno njih,što i danas merače čaršijom,prateći žubor bistre vode što teče sa sebilja.
I dok vezem srmom lijepi tuški jagluk uspomena,nemogu a de se nesjetim i opančarskih muhabeta,opančara kako provlače iglu u tvrdu gumu „...blago tim nogama što će nosit te opanke“ zborilo se.
Dok listam dnevnik iz prošlosti,što ga vezoh srmom mladosti, poželjeh se riječi “Nikad neću počinuti od bunara“,a jedva čekah da odem i da gumenom žapkom zahvatim vodice i napunim đugum bakreni.
Zveket dukata na kapama Tuzanki,mješao se sa šušnjom dimija od guste carigradske svile,pa se konopi zapetljaju,jer ko za njih mari,kada u hladu lipe,tuške bećarlije vode ašikluke.
I moja mahala i moja kasaba,bile su moja ljubav,što ih duboko skrivah u duši,poput najljepšeg sedefa u školjki,da su tu uvijek pored mene,da me sjećaju na dane bezbrižne mladosti.A.D

   © šeher - tuzi 2006 | Hosted by: AmaxHost.com | design & programing by: amaxstudio