HOME | INFO | KONTAKT   
  BILI JEDNOM JEDNI TREBINJANI...
 12/03/2007  autor:

   Nakon protjerivanja iz svojih domova,godine 1992. na hiljade Trebinjana pošlo je ka Crnoj Gori.Izganane,premorene i duševno oslabljene Trebinjane dočekali su muslimani Podgorice i Tuzi,otvorivši širom vrata svojih domova.
Autobusi sa „izbjeglicama“ pristizali su svakodnevno,okolne džamije su pretvarane u „sobe“,a mještani su primali po porodicu ili par članova.Zahvaljujući IZ Tuzi i Podgorice i dobrotvornom društvu „Merhamet“,organizacija dočeka,prijema i smještaja prognanih Trebinjana uspješno je vođena.
U tom vremenu sudbina muslimana u Podgorici i Tuzima,možda nije bila daleka sudbini Trebinjana.
Kako su sređivani papiri oko njihovog odlaska u Skandinavske zemlje,koji je ujedno za njih značio još jedan novi početak,nastala je opet tuga zbog rastanka.Govorili su „Nikada nećemo zaboraviti Tuzi i sve ono što su Tuzani učinili za nas u najtežim trenucima...“ i sa suzama u očima napuštali su Crnu Goru.
Svako je nešto ostavio i odnio za uspomenu i sjećanje.
U tom prelaznom periodu,par Trebinjana je preselilo na Ahiret.Njihovi mezari su danas tu da budu svjedočanstvo dolazećim generacijama i svim onim koji se budu pitali „zbog čega su tu i zašto su protjerani bili“.
Danas kada prelistavam arhive iz tog vremena,naviru uspomene na drage Trebinjane.Pisma pjesnika Mehe Barakovića,slike i pisma onih koju su se nastanili u Švedskoj,pa onda pisali Tuzanima i nišane na mezarima,koristim kao jedno veliko svjedočanstvo i trag da su jednom jedni protjerani,namučeni Trebinjani bili i prošli ovuda.
Kontakti između Trebinjana i Tuzana su ponestali.Da su možda vrijeme i svakojake muke glavni krivci posvjedočile su suze jedne nane na otvaranju dzamije u Trebinju 10. jula 2005. godine,kada je Reis Crne Gore između ostalog u svom govoru prisutnima prenio selame od muslamana iz Podgorice i Tuzi.Nije samo nana plakala, plakali su svi oni koji su znali šta su značili ovi selami.
ŠEHER-TUZI.ORG


   © šeher - tuzi 2006 | Hosted by: AmaxHost.com | design & programing by: amaxstudio