HOME | INFO | KONTAKT   
  Zbog čega djevojačko ruho ima toliki značaj? Šta skrivaju nanine sehare i pupoljci vezeni srmom?
 14/03/2007  autor:

  U mnogim bošnjačkim domovima, kao neizbježan komad namještaja, prisutna je sehara. Dok smo bili djeca, sehara je za nas predstavljala čarobnu kutiju iz koje nas je nana često darivala poklonima. Jedino je ona imala ključ, a mi, koliko kod da smo pokušavali da ga pronađemo, nismo uspjevali, jer je nana ključ čuvala u svojim njedrima.
Jedne prilike, dok smo ja i nana sjedjeli na katu našeg čaradaka, nana je ustala i otvorila seharu. S obzirom da je Kurban-bajram bio na pragu, srećan, pomislih da će me nana sigurno darovati. Ali nana izgleda ovoga puta nije djelila poklone.
Po prvi put sam imao prilike da provirim u seharu. Bila je išarana blagim bojama, imala je špiglo i par unutrašnjih cekmedža.
Nana me je pogledala i počela priču o sehari:
„Vidiš li ovu seharu? Ona je vrijedna koliko i moj život. Naslijedila sam je od svoje majke, jer nije imala više čime da me daruje. Tu se nalazi moje ruho, koje sam godinama vezla. U svakom cvijetu uvezeno je par uspomena. Jer djevojacko ruho je najveći miraz, a sadrži vrijeme, mladost i uspomene. Ovaj jastuk (pokazuje rozi jastuk uz blagi osmjeh) vezla sam cijele zime. Jelek sam naslijedila od svoje nane i star je 200 godina.
Sve ovo što vidiš treba da čuvaš i da znaš, da dok ima ovoga, biće i nas...“


Učinilo mi se u tom trenutku da je nani sehara preča od mene-unuka.
Nana je malo govorila. I kad god sam odlazio da je tražim, nalazio sam je u namazu. Govorila je isto tako da ce svoje dimije zamjeniti jedino sa ćefinom. Imala je svoju odaju u kojoj je najviše boravila.
Kasnije sam se hvalio ostalim rođacima, kako sam vidio naninu seharu, da imam njen ključ i bezbroj slatkiša.
Dan je za danom prolazio. Osvanuo je bajram. Bilo je jasno da nana još nije ustala, jer inače ona prva ustaje, loži šporet i peče hljeb. Babo je odmah otišao da vidi šta je sa nanom. Kada je sišao dolje, suze su mu tekle niz lice i saopštio nam je da nana spava i da se nece više buditi. (Da je Allah dz.š. podari Džennet.)

Danas ponovo posmatram tu istu seharu. I dok prelazim rukom po rozom satenu na kojem su izvezeni cvijetovi, sjetim se nane i njene davne priče. Za mene je sehara ne samo „čarobna kutija“ iz djetinstva, već i dokaz bogate kulture koju posjeduje naš narod.

   © šeher - tuzi 2006 | Hosted by: AmaxHost.com | design & programing by: amaxstudio