HOME | INFO | KONTAKT   
  Tespih
 23/10/2006  autor:

Uloga tespiha u zikiru je jednostavna. Medju tespihima ne postoji velika razlika. Medjutim uvjek posjedujemo neki tespih koji nam je drag ili smo ga dobili na poklon sa Cabe ili neke islamske zemlje ili mu je pak boja lijepa. Moj tespih je obican tespih. Boje bez. Potice iz Mekke. Neznam tacno koliko je star al znam da je dospio u Tuzi 1966. godine. Sigurno se pitate kako i zasto je bas on vrijedan pisanja.
Evo vako.
Dok sam jedne zimske hladne veceri sjedio kod stare hanume, dobre Tuzanke Balje Sukovic, da joj Allah dz. s podari Dzenet, bilo je price o muslimanima u postratno doba, o teskocama na koje su povremeno nailazili. Balja je kao i obicno drzala tespih u rukama neprestalno cineci zikir Allahu dz. s. kad sam je prekinuo komentarom kako joj je tespih neobican i lijep. Ona je odjednom ko? da je cekala prvu priliku da ga preda, pruzila ga meni rekavsi:'Tvoj je'. Bilo mi je neopisivo drago neznavsi zapravo vrijednost tespiha. Nastavila je da mi kazuje kako je ona dobila taj tespih. Citiram njene uvjek mudre rijeci.
'Dok sam klanjala jedne noci teraviju, odnosno kada se zavrsilo klanjanje uslijedio je zikir. Ja nisam imala tespiha pa sam pocela brojati na prstima. Pored mene je bila Hadzi Maljojca koja mi je dala njene tespe sa Cabe i ja sam nastavila. Kako obicno nastaje guzva na izlazu nisam mogla da joj vratim tespih. Odlucila sam sjutra ujutro da svratim do nje i da joj ih vratim. Kada sam sjutradan otisla do nje u avliji sam ugledala zene sa bjelim jasmacima. Zacudila sam se. Saznadoh da je dobra stara Hadzi Maljojca preselila na Ahiret. Odjednom. Bila je prva zena koja je otisla na hadzdz. Nije imala djece pa je dosta vremena posvecivala dzamiji nasoj. Ostala sam sva tuzna sa tespihom u ruci. Nisam znala kako da se ponasam sa njima. Mozda mi ih i nebi uzela. Otisla sam kod Hozde Redzepa i ispricala mu sta mi se desilo i sta da radim sa tespihom koji nije moj. Rekao mi je da imam opravdanje i da je lijepo da joj cesto ucim fatihu pred dusom. İ ja kad god sam koristila ovaj tespih ucila sam i fatihu za dusu hadzi Maljojce. A sada tebi predajem ovaj amanet. Za njenu dusu i moje zdravlje a kada umrem i za moju dusu'. Zavrsila je tim rijecima.
İ tako ja ucim za njihove duse kad koristim ovaj meni vrijedan tespih. Nek se nastavi. A njima da Allah dz. s podari Dzenet. Balja je umrla 20 septembra 2002. godine. Bila je pravo olicenje muslimanke.

   © šeher - tuzi 2006 | Hosted by: AmaxHost.com | design & programing by: amaxstudio