HOME | INFO | KONTAKT   
  TRAGOM STARİH OBİČAJA - 'HAJDARELJEZ'
 20/03/2007  autor:

  Stara Podgorica prepoznatljiva je po lijepim adetima o kojima je pisano mnogo ranije.Putopisci,pisci i pjesnici inspirisani ljepotom grada biljezili su i običaje,jer kako kažu,Podgorički običaji su ukras koji daje dušu gradu.
Kada govorimo o običajima stare Podgorice nezamislivo je da ne spomenemo jedan od vrlo interesantnih obicaja-Hajdareljez.
Hajdareljez pada 6. maja svake godine.Obilježavaju ga razni narodi u više zemalja.İsto tako Hajdareljez ima i više značenja.Uglavnom najavljuje ljeto.Hajdarljezom ga nazivaju Podgoricani, Snjerdzom Albanci, Hidrelezom Turci, Alidjunom Bosanci...


Kod nekih naroda postoji predanje da se toga dana sastaju poslanici Hidar i İlijaz i da se ljudi posebno toga dana trebaju moliti Allahu dz.s da im podari nafake i berićeta.Dolaskom ljeta Podgoričani su imali osjećaj da se život nanovo radja.Zato su pridavali značaj ovome danu.
Toga dana domaćice rano ustaju.Ukućane bude prskajući ih ružom koju prethodno stavljaju u bardak sa šerbetom.U kovi sa vodom stavi se zelenilo,prsten i novac.Kapije se okite cvijećem.Na pragu se stavi mravlja zemljica,šipkovina i zelenilo.Za ručak se sprema posebno jelo ‘skrobanica’ od zelja.Za Hajdareljez se primaju i čestitke.

Dovoljno je reći nekom ’Nek vam je hajirli i sa berićtom Hajdareljez,pa u zdravlje i veselje’.Odgovor na ovome ‘İ vama takodje,zdravo bili’...
Ako je u toku Hajdareljeza bilo vjerenih djevojaka, njima se nosila ovca. Prethodno se nakiti voćem, suhim smokvama i lukom bjelim. Žene iz mahale se pokupe i isprate ovcu vjerenoj djevojci.
Za Hajdareljez se nekad i teferičalo.Ovaj običaj koji simbolizira dolazak ljeta,pamti se po rodbinskom zijaretu,lijepim jelima i sohbetima.

   © šeher - tuzi 2006 | Hosted by: AmaxHost.com | design & programing by: amaxstudio