HOME | INFO | KONTAKT   
  Sjecanja iz mahale
 23/10/2006  autor:

  Kazu,bio jednom jedan Arap,koji je zivio na temeljima Dajbabica cardaka.
Arap nije bio legenda niti lik iz davno ispricanih bajki.Arap je bio stvarna pojava,sehid-borac koji je pogino braneci svoju domovinu.
Postoji usmeno prednje da ga je majka sahrnila u sobi,odnosno ispod kuce,kako bi joj njegov mezar bio blizi.

Novi sahibija Hajdar nije ni slutio da se mezar nalazi na temeljima kuce koju je kupio.Kako je vrijeme prolazilo u kuci Dajbabica postojao je neki cudan osjecaj.Osjecalo se da pored njih u kuci postoji jos jedna dusa.
İpak da bi se osjecaj potisnuo govorilo se ?ma nije nista..?do dana kad se Arap poceo stvarno pojavljivati.U pocetko cuo bi se samo juris konja.Sve je asociralo na vojsku a Arapa nije mogao vidjeti niko sem domacice Adilje koja se vec bila navikla na njega.Arap je bio visok skoro 3 metra,tamnoput u vojnickoj uniformi zbog cega je i dobio ime Arap.
Vodu koju bi Adilja navecer punila nestajala bi,sto je bio sigurni znak da je Arap uzimao abdest.Arap se smatrao clanom porodice.Kazu u kucu je ulazio veliki bericet i nafaka.Price o Arapu vec su postale navika u mahali.Svak? je znao da postoji Arap.Kad bi Adilja isla da obavlja poslove oko krave pored sebe je drzala fenjer,ali Arap joj je cesto gasio taj fenjer.
İli kad bi slagali drva u aksehani,ujutru bi drva osvanula razbacana.Arap je takodje znao da kroz kapandzu probije svoju ruku bjelu poput kamrika.Posto je kuca bila veoma stara Dajbabici su odlucili da se odsele u blizini.Mozda je postojao i drugi ralog.Ali sjecanje na Arapa nikad nije izblijedilo.Kuca je srusene a mezar je prebacen na drugom mjestu,neznam gdje.
Price o Arapu slusao sam kao djete,uvjek bi se pominjao Arap,cak bi nas i plasili njime.İstino o Arapu cuo sam od rahmetli Adilje Dajbabic koja mi je cesto pricala o njemu.Kod nje nikad nije postajao strah.Pa se i Arapa rado sjecala.Rahmetli Adilja bila je olicenje stare muslimanke i Tuzanke.Umrla je prije nekoliko godina.İmala je oko 80 godina.

   © šeher - tuzi 2006 | Hosted by: AmaxHost.com | design & programing by: amaxstudio