HOME | INFO | KONTAKT   
  Slobodan Pejović -heroj našeg vremena-
 24/04/2007  autor:

  Zna li neko od vas ko je Slobodan Pejović? Jeste li čuli za to ime?
Velika većina vas koji čitate ovo, predpostavljam da nije. A u moru nagradjivanja i slavljenja lažnih heroja, lažnih mirotvoraca, lažnih humanista on je jedan od onih rijetkih, pravih. Onda kada je bilo najteže, taj čovjek je rizikovao svoj život, mir svoje porodice, napustio posao... Spasio je "neke tamo Turke". Koje nije poznavao. Rizikujući sve. Ne, dobivši ništa. Čak ni našu zahvalnost.

E baš zato ovo pišem. Da podsjećajući na čojstvo i moral tog čovjeka, podsjetim i nas zaboravne na juče. Da, juče je to bilo. Ali smo zaboravili.
U onom vremenu sjećate se, kada su Podgorički Muslimani skidali pločice sa imenom na vratima svojih stanova, kada smo šikanirani, čak ubijani zbog svog imena. Onda kada je "Pobjeda" pisala da je Muhamed prevarant. Onda kada nam je TV Crne Gore svakodnevno veličala lik i djelo Radovana Karadžića i Ratka Mladića a gradjane Sarajeva nazivala mudžahedinima i Alijinim bojovnicima. Tada je po nalogu vlasti krenuo i lov na BIH izbjeglice. Isto kao na Jevreje u nacističkoj Njemačkoj. Ili možda pretjerujem?
E tada, u toj i takvoj euforiji, Slobodan Pejović je bio inspektor CB Herceg-Novi. Dobio je zadatak da privede neke Muslimane, BIH izbjeglice koje su kod nas pronašle "sigurno" utočište od rata. Kada ih je privodio, vidjevši strah i bijedu tih ljudi koji nikom ništa nijesu skrivili. Vidjevši neopisivu mržnju njihovih komšija koji su vikali "to su Turci-vodite ih". Vidjevši plač njihove male djece, supruga i majki taj odvažni i pošten Crnogorac se našao u Selimovićevoj dilemi, predpostavljam. Izvršiti zadatak i postupiti kao svi. Ili biti čovjek, rizikujući sve.
Postupio je kao čovjek. Rizikovao sve. Izgubio posao. Stalno dobijao prijetnje... Al spasio je dušu. I dijelom obraz crnogorski. Pustio je tri privedena Muslimana, pokazujući im vrata za bijeg. Spasio je tri života.
I onako miran, povučen kavog ga vidim iako ne poznajem, ponekad ga mislim zaboli osjećaj da je njegova žrtva i gest zaboravljen, zanemaren. Ili se možda varam. Možda je on takav, da ga ne povrijedjuje naša nezahvalnost. On je u svemu neobičan u vremenu običnih i niskih, gdje se slave ratni huškači i promoteri rata i ubijanja.
15 godina će biti narednog mjeseca od vremena kada su izručene nesrećne BIH izbjeglice. Niko za taj zločin još nije odgovarao. Kao i za mnoge. Ovo je moje sjećanje na taj dogadjaj i na Slobodana Pejovića pravog heroja u vremenu zla.

Omer Šarkić


   © šeher - tuzi 2006 | Hosted by: AmaxHost.com | design & programing by: amaxstudio