HOME | INFO | KONTAKT   
  Tito se vratio na Dečić
 26/04/2007  autor:

  DESETAK MLADIĆA PRIJE NEKOLIKO DANA SAKUPILO RAZBACANO KAMENJE NA BRDU IZNAD TUZI
Desetak mladića iz Tuzi je prije nekoliko dana sakupilo razbacano kamenje na brdu Dečić i ponovo formiralo ime "navjećeg sina naših naroda i narodnosti" Tito.
Kako su ispričali "Vijestima", za taj poduhvat bilo im je potrebno pet dana, a kada je u petak ujutro na vrhu Dečića nakon više od deset godina "zasijalo" Titovo ime, svi Tuzani su bili oduševljeni.
- To je bila jedna od želja mog pokojnog strica Džema, koji je godinama krečio slova Titovog imena, i zbog toga sam rado pošao sa društvom na Dečić - ispričao je Damir-Dado Decević.
Iako nije bio Titov pionir Dado je, kako kaže, od strica i porodice slušao o starim vemenima i "kako je dobro bilo dok je Tito bio sa nama".
- Stric je u kafani na glavnom mjestu držao ogromnu Titovu sliku. Nekada se omladina Tuzi redovno okupljala da kreči slova i siguran sam da je svakom Tuzaninu milo da sada opet vidi da je razbacano kamenje složeno u nadimak Josipa Broza - priča Dado dok ponosno pokazuje stričevu "originalnu" crvenu zastavu na kojoj piše "Proleteri svih zemalja ujedinite se".
Kako je objasnio, to što su uradili nema nikave veze sa politikom, iako je proteklih godina na mjestu gdje je pisalo Titovo ime nekoliko puta isticana zastava Albanije.
Na ideju da ponovo oblikuju 20 metara duga slova koja se jasno vide iz svakog djela Tuzi, prema Decevićevim riječima, došao je Kasim Salagić koji živi u inostranstvu i koji je finansirao farbanje, a pored Decevića slova su "slagali" i Anes Salagić, braća Edin i Medin Lekić, Samir Orahovac i Vesko Popović.
Maršalovo ime se na Dečiću nalazi od kada je 1946. godine Podgorica postala Titograd, a slova su redovno krečena do prije desetak godina kada je i oštećen naziv.
- Ranije su ga svake godine morali krečiti, jer su slova blijedjela, a sada će da traje najmanje deset godina zbog specijalne farbe koju smo koristili - kazao je Dado, dodajući da se proteklih dana odlično provodio dok je svakodnevno išao na brdo Dečić kome je "vraćen stari sjaj".

   © šeher - tuzi 2006 | Hosted by: AmaxHost.com | design & programing by: amaxstudio