HOME | INFO | KONTAKT   
  TUZANKA FATMA
 23/10/2006  autor:

  ''Ovo je tegobna prica, no tezi od nje je jedan kamicak na muhadzerskom grobu''.
''Pitali su gavrana imali ista crnje od njega a gavran odgovori:crnja od mene je dusa muhadzerima''. . .

Dragi moji blogovci u nadi da cete razumjeti tezinu ovih rijeci koja se odnosi na nase ljude koji se vec dva puna vijeka iseljavaju, koji u dusi nose bol za izgubljenom zemljom, porodicom i prijateljima, ispricacu vam jednu pricu koju cemo zajedno kasnije komentaristi.

Te hladne zimske veceri kandil u kuci Rakica gorio je do kasno u noc. Narod je dolazio i odlazio. Neko sa suzama na licu, neko zamisljen i tuzan. Sjutra Jakupovi odlaze, sele se u Tursku.

Jakupaga i Hasanaga. Dva rodjena brata. Hasan je bio ozenjen i imao dvoje djece, Gondzu i Aliju. Gondza se udaje za Hasanom Kerovic. Hasan i njegova zena umiru mladi. Jakup koji je tada imao 40 godina zeni se sa Fatom Adziablahovic koja je imala 15 godina. Fata je nakon godinu dana rodila sina Dzavida. İ sta se dalje desava?Teska ekonomska kriza, neprestalni sukobi i politicka nestabilnost, nagovorise Jakupa da se seli. Odlucio je da ode za Tursku. Nije znao ni zasto, ni zbog cega. Jednostavno htjeo je da napusti Crnu Goru. Na put ce krenuti Jakup, Fatma i mali sin a odlucili su da uzmu i Aliju siroce bez roditelja. Zao im je bilo jedino Gondze ali su obecali da cim se snadju da ce pisati i da ce doci u posjetu kad se smiri situacija. Alija je tada imao 17 godina. Bila je to 1924. godina. İ zaputise se u Tursku.
Nakon dugog putovanja i niz poteskoca smjesteni su u Kemal Pasi mjestu blizu Burse. Fata rodi i djevojcicu Hajriju ali nedugo nakon toga umire Jakup. Nasi muhazderima srca krvavoga ostase zabezeknuti pred strasnom sudbinom koja ih snadje. Sta da rade i kako dalje?Fata se obrati Aliji da napise pismo njenima da dodju za nju. Alija je nakon dugog razmisljanja saopstio Fati da nece napisati pismo i kad su se izmucili ovoliko da bi postigli nesto a i u Turskoj je stanje bilo lose, da ce ozeniti Fatu sto radi sebe a sto radi djece sirocadi. Alija i Fata su bili vrsnjaci. Fata je pristala i nastavili su dalje zivot bez Jakupa. Rodila je jos 3. djece i odjednom u 30. godini umire Alija. Fata dolazi da zivi blizu Ajvaluka, muceci se sama, radeci po cjeli dan da bi najela i napila 5. djece sirocadi. Ali kontakta sa porodicom nije bilo puno. Gondza je patila i patila za Alijom sto je daleko neznajuci da je i Alija umro. Kada se jedan doktor Podgoricanin vratio iz posjete Turskoj i nasim sugradjanima prenio je vijest Gondzinom muzu da je Alija umro. Medjutim to se od Gondze krilo dok jednog dana ponosita Gondza nije otisla kod doktora da sama cuje za svog brata kako je kako su mu djeca i zasto se ne javljaju. . . Doktor joj rece pa zar neznas da je Alija umro. Tada je Gondza pala u nesvijest i dugo je trebalo da se osvjesti. Nije htjela ni sakim da prica. Plakala je drzeci sliku Alijinu. Do kraja zivot je zalila za Alijom, sto ga nikad vise nije vidjela. Ostala je bez roda i bez ikog svog. Umrla je 1964. u Tuzima prilikom posjete rodjaku Halitu.
Od kada je umro Alija i Fata je pocela da oboljeva. Porodicu nije nikad vidjela vec pred sam kraj zivota dosla joj je sestra. Tad je Fata bila dobro bolesna. Rekla joj je zasto je dosla sada kad je i onako bolesna i ranjena. Sestra joj rece da zna da je njihovo zavrseno al bar nek se djeca upoznaju.
Fata je umrla 1976. godine. Njen mezar posjetio sam 2004. godine u Gomecu. Kada sam proucio fatihu uzeo sam kamen sa mezara da osjetim tezinu sa pocetka price. Fatina unuka se zove Fata a i Fatina majka se zvala Fata.

   © šeher - tuzi 2006 | Hosted by: AmaxHost.com | design & programing by: amaxstudio