HOME | INFO | KONTAKT   
  TUZANIN RUŽDIJA LEKIĆ I SVAKODNEVNICA
 20/07/2007  autor:

  Ruždija Lekić, automehaničar poznat po jedinstvenom načinu naplate svojih usluga pjevačima

PJEVAJ DA NE BI IŠAO PJEŠKE!
Umjesto novca, Ruždija od estradnih zvijezda zahtjeva da mu svoje pjesme pjevaju "na uvce" ili mogu da idu pješke!

Ruždija Lekić, automehaničar iz Banjaluke, jedan je od ljudi koji su, iako se ne bave estradom, imali prilike da sretnu veliki broj istaknutih estradnih umjetnika. Za to prije svega treba da se zahvali, kako kaže, geografskom položaju svoje radionice, koja se nalazi na magistralnom putu koji prolazi pored Banjaluke, te velikoj blizini dvije poznate kafane koje su nekada svakog vikenda dovodile pjevače sa svih strana one velike Jugoslavije. Od velikog broja više ili manje poznatih pjevača koji su silom prilika dolazili u njegovu automehaničarsku radnju, Ruždija posebno izdvaja Boru Spužića Kvaku, Davorina Popovića, Zorana Kalezića, Halida Muslimovića, te Cuneta i Tozovca. Međutim, Ruždija je poznat po jedinstvenom načinu naplate svojih usluga: umjesto novca, pjevači su mu dužni pjevati svoje pjesme "na uvce" dok im popravlja automobil.

Kako kaže, nije uvijek bilo lako sa zvijezdama dogovoriti ovakav aranžman:
"Uglavnom su u početku reagovali na sličan način: 'Zar ja, estradna zvijezda, da ti pjevam ovdje u radionici!?' Na to sam im ja odgovarao da slobodno odvezu automobil kod drugog majstora ako neće pjevati. Naravno, nakon kraćeg razgovora svi su pristajali na cijenu koju sam im predočio, a po obavljenom poslu smo redovno išli u moju kancelariju da "ovjerimo" uspješan posao kojom čašicom pića".

Prvi estradni umjetnik koji mu je došao u radionicu bio je Meho Puzić koji je otpjevao "Pet stotina dana do povratka kući", pjesmu koja je Ruždiju podsjećala na vojničke dane. Za Davorina Popovića se sjeća da je pio samo viski "White Horse", a najveći lafovi su bili Bora Spužić Kvaka i Zoran Kalezić. Osim toga, za Kvaku kaže da je mogao najviše da popije: "Jednom prilikom smo po obavljenom poslu Kvaka i ja pili cijelo poslijepodne, nakon čega smo zajedno otišli na njegov nastup, a poslije toga pili cijelu noć. Ujutru se Kvaka odvezao na novu gažu, a ja sam onakav nakon neprospavane noći otišao direktno na posao. Kad malo razmislim, Kvaka je bio definitivno najzabavniji od svih pjevača koji su mi dolazili".

Poznate pjevačice mu nisu dolazile u radionicu, već su automobile dovozili njihovi pratioci, a one su ih čekale u kafanama ili hotelima. Međutim, dolazio mu je i veliki broj manje poznatih umjetnica, a ponekad je, priznaje, popravku vozila naplaćivao "u naturi".
"To sam radio dok sam bio mlad i bez porodice, što se kaže, mladost - ludost. Ne bih želio da spominjem neka imena, jer su mnoge od njih danas udate žene sa porodicom, želio bih da ostanem džentlmen. Ali mogu da vam kažem da je bilo stvarno lijepih trenutaka sa njima."

Estradnjaci se nisu baš pokazali kao strpljivi ljudi, većina ih se nervozno šetkala (i pjevala) po radionici dok je Ruždija radio, ali su svi, i pored toga što su ispunili dogovor sa Ruždijom, ostavljali pozamašan bakšiš za kvalitetno i brzo urađen posao. Za današnje pjevačke zvijezde tvrdi da u profesionalnom smislu nisu ni blizu nekadašnjih vladara estrade, te da je pjevanje kao zanimanje devalviralo, da pjevači nisu više cijenjeni kao što je to nekad bio slučaj.
"Pravo da vam kažem, za većinu ovih novih pjevača ne znam ni kako izgledaju, ali se tu bolje snalaze moji sinovi Kemal i Muris, koji sada zajedno sa mnom rade u radionici. Planiram da ovaj posao i radionicu ostavim njima, a nadam se da će oni nastaviti moju tradiciju."

izvor SVET

   © šeher - tuzi 2006 | Hosted by: AmaxHost.com | design & programing by: amaxstudio