HOME | INFO | KONTAKT   
  DJERDEK İ RESEDİJA
 23/10/2006  autor:

Ovom pricom zelim da vas vratim u proslost, najmanje 50 godina unazad. :)
Slazem se da je danasnji zaman mnogo ljepsi u odnosu na ranije godine. Danas je sve lako uciniti i napraviti. Kod sebe, kao da posjedujemo carobno dugme te sve obaveze posebno one kucne, izvrsavamo lahko.
Ranije je bilo veoma tesko. Nije bilo vodovoda, masina, struje, auta, telefona i sms poruka, ali ljudi su nekako bili srecniji. Umjesto da ?bulje? u televizor, provodili su vakat u lijepom sohbetu, zijaretu. . . Umjesto da sekundarno pune case vodom, vakat su provodili na bunare vadeci vodu, umorno ali veselo uz pjesmu i asikovanje. Djerdek mozda i nezvuci popularno za danasnje vrijeme. Nekima je to odvratno a nekima je bas suprotno.
Djerdek danas zamjenjuju bracna putovanja. Djerdek-prva bracna noc u kuci. Ako je postojala soba realizovao bi se u sobi. Ukoliko nije bilo viska soba, napravilo bi se malo ?zastorka? sa carsafom. U djerdek se ulazilo u cetvrtak vece tj. nakon zavrsetka svadbenog cina. Nekad je djerdek trajao od cetvrtka do ponedeljka. Nama je poznato da je trajao samo jednu noc. U djerdeku prije ulaska mladenaca ulaze djeca muska koja se izvaljaju po duseku i bace para pod dusekom. To je simboliziralo musku djecu i bericet. Nakon toga prvo ulazi nevjesta a zatim mladozenja. U djerdeku se prinosi slatko zvano resedija. Resedija se pravi od nisaste. Slatka je i ima izgled mrvica. Mladozenja daje mladoj slatko dok omladina pjeva pod pendzerom pjesmu .

Bjelio se bjeli golub sa golubicom.
To gledalo mlado momce sa nevjesticom.
Crven ti je kljun golube u golubice.
Al su ljepsa medna usta u nevjestice.

Tad mladozenja izlazi i daje ostatak slatkog njima.
Za djerdek su vezane mnoge anegdote.
*Cuo sam da jedna djevojka zbog tadasnjih obicaja nije vidjela mladozenju. Kad je doslo vrijeme djerdeka, bio je mrak. Tek su se normalno vidjeli u zoru.
*U jednoj kuci nije bilo prostora pa se zastor napravio carsafom. Od ostali ukucana djelila je samo obicna krpa.
Mozete zamisliti ove scene. One su tako pune cara. İ ta resedija. Ko danas pravi posebno jelo za mladence??!
Ajdin Rakic

   © šeher - tuzi 2006 | Hosted by: AmaxHost.com | design & programing by: amaxstudio