HOME | INFO | KONTAKT   
  Kad se zavicaj voli vise nego zivot
 23/10/2006  autor:

Proslo je preko 90 godina od kada je napustila svoj zavicaj. Zavicaj, koji je voljela vise nego svoj zivot. Da, vise nego zivot, jer zeljela je povratak pa makar lezala i u mezar.
Bila je vrlo mlada kada je otisla u Carigrad, a njena ljepota se i dan danas prepricava. Zvala se Gondza. Govorili su ljudi da je imala pravo znacenje imena-pupoljak. Bila je pupoljak koji je trebao da cvjeta i vjecno krasi i opija mirisom basce i perivoje.
Proslo je mnogo od njenog odlaska. Nije zaboravila na porodicu. Radovali su se njeni prvom i jedinom pismu koje im je stiglo od nje. İ nije cudo sto je pismo unisteno od ?vlage? jer vlaga su bile suze majkine.
Sta je bilo i sta se zbilo ostace vjecna tajna.
Kada je njen sugradjanin obilazio prijatelje i rodjake po Stambolu,
slucajno, susreo je Riza bega.
Riza beg je bio Gondzin muz a obavljao je sluzbu oficira u Tuskom kajmekamstvu.
Tuzanin se obradovao. Vec je u glavi kovao recenice kojim ce obradovati Gondzine a i cjelu kasabu. Na pitanje gdje je Gondza, beg je zastao. Oci su mu se napunile suza. Rekao je nema je. Kako nema, opet ce Tuzanin sav zbunjen?
Allah rahmetile je. Ostavila mi je dvoje sirocadi.
Tuzanin nije mogao sakriti suze, pa kako ona?. Nije znao ni sta da kaze. Poselamio se sa Riza-begom.
Vijest se procula. Ucio joj je i salaj. Nek joj Allah dragi podari lijepi Dzenet.
Nekada je tako bilo. Daljina i ratovi cinili su svoje. Gdje li je njen mezar?Ko su njena djeca i da li znaju da je bol za zavicajom njihove majke bio jaci od same volje za zivotom?

   © šeher - tuzi 2006 | Hosted by: AmaxHost.com | design & programing by: amaxstudio