HOME | INFO | KONTAKT   
  Tragedija na bunaru
 23/10/2006  autor:

Anifa je bila cerka Mustaj-bega Lekic. İsticala se po izrazitoj ljepoti. Anifa se pocetkom rata udaje za Halitom Rakic. Halit koji je zivio u Podgorici svo vrijeme, odlucio je da se vrati u zavicaj i u njemu nastavi zivot. Posto je Halit bio iz ugledne porodice kao i Anifa, ljudi su ih hvalili i oni su se uzeli. Nakon godinu dana dobiju sina Hasima. Kazu da je zenska pamet dok je jos porodilja kao staklo.
Zato su nasi stari zabranjivali nasim sestrama i majkama da izlaze napolju i da se ogledaju na ogledalu. O njima su vodili vecu paznju nego danas. Porodilja je za ceterdeset dana bila njegovana i nije izlazila nigdje. Anifa je nakon poroda postala cudna. Cesto bi se ogledivala, sto je narodu ''zapalo na oci''. Tako je jedne ljetne noci u kasno doba krenula ka bunaru. Sreo ju je djever i vratio kuci, cudeci se sta ce ona u tom vaktu sama na bunaru. No, cim je djever zaspao Anifa se opet zaputila na bunar i zauvjek rastala sa dunjalukom. Ujutru kad su vidjeli da je nema odmah su posumnjali na sinocnji izlazak. Otisli su na bunar i ogledalom vidjeli njeno tjelo koje pliva po vodi. To je bila velika tuga za cjelu varos. Rijeci tuge se nisu mogle opisati. Pa se i danas, nakon toliko godina prica o ovom tragicnom dogadjaju iz 1943.
Bila je jedinica u majke. Halit se odmah nakon ovog dogadjaja ozenio sa Serifom Lekic cerkom Jusufa Lekic. Ali Anifin sin uskoro umire.
Od tada je i bunar sve manje bio u koristi. Kada se spominju price sa bunara nikad ne prodje a da se ne pomene ime Anife. Neka joj Allah podari Dzennet i kao rodilji podari posebnu deredzu.

   © šeher - tuzi 2006 | Hosted by: AmaxHost.com | design & programing by: amaxstudio