HOME | INFO | KONTAKT   
  Na bunaru
 23/10/2006  autor:

Kada bismo bili u situaciji da biramo simbole Tuzi, zasigurno bi izbor pa na bunare. Bunari su imali veliku ulogu u zivotu Tuzana. Nije bilo lako vaditi vodu i oskudijevati vodom, ali je zato bilo lijepo druziti se sa rajom na bunaru, slusti sevdalinke, a ponekad Bogami i asikovati. İspricacu vam jedan dogadjaj sa bunara. . .

Redzo Culic, Tuzanin, zaljubljen je bio u Serku Lekic. Mislim da je bila u pitanju 1940. Kad god bi Serka punila vodu na bunaru slamenickome, Redzo bi se prikradao u blizini i pjevao joj pjesmu
'SERKA CUFA LEKİCA Tİ Sİ ZA REDZA CULİCA'. . .
Ali Serka nije nikad pala na 'romanticne rijeci' Redzove. Redzo odlazi u Skadar, a Serka se udaje. Medjutim slucajnostima nikad kraja. Na jednom skupu prije mozda 4 godine sretnu se Redzo i Serka prvi put nakon 65 godina. Nije je prepoznao ali kada smo mu rekli ko je, onda je poceo da se prisjeca mladosti i ispricao nam je ovu pricu. . . İmao je preko 85 godina, a i dan danas je ziv. Zivi u Skadru. Serka je preselila nas Ahiret prosle godine.
Za mene je ovo bio izuzetno lijep osjecaj i drago mi je da sam se nasao tu da cujem. Posebno kada ga je rahmetli Serka pitala da joj ponovi ono sto joj je pjevao prije 65 godina na tuskom bunaru.
Podsjecam da se tada ipak zivjelo u patrijarhatu i da djevojke nisu bile slobodne kao danas. Pa i kad bi vam pjevali i serenade bili biste primorani da spustite pogled i da se ponasate kao da necujete. . . a onda vam sve to nekako dodje lijepo u starosti kad prigrlite unucad pored ognjista u hladnim Ramazanskim danima. . . pa pricate i pricate. . .

Tragedija na bunaru

   © šeher - tuzi 2006 | Hosted by: AmaxHost.com | design & programing by: amaxstudio