HOME | INFO | KONTAKT   
  Hasret-ceznja
 23/10/2006  autor:

Zaista su Bosnjaci puno propatili. Ove patnje i hasret ne datiraju od juce.
Danas sam bio u zijaret jednoj staroj Bosnjakinji. Cuh da zivi u Ankari i da je puno vezana za domovinu, da i dan danas pati za rodnom grudom. Rodjena je davne 1912 godine. Dakle ima 94 godine. İ ako se zali da je bolesna dobro izgleda, krece se, cuje, vidi, a kad govori, govori jasno i razumno.

Samnom je bila i moja rodjaka Adaleta iz Burse. Zakucasmo na vrata Arka porodice. Otvorise nam vrata i toplo nas docekase. Sjedosmo i cekasmo da dodje stara Zahida. Nakon kratkog sjedenja dodje Zahida, stara i dobra Bosnjakinja koja cjeli zivot pati za domovinom. Poljubismo joj ruku. Rodjena je u Bjelom Polju. U tom divnom Akovu, gdje nekad bijase i blato i kisa i zlato.
Bilo ih je 4 brata. Prezivali su se Babajic. Dio rodbine otisao je u Gorazd, a dio njih za Tursku. Smjestili su se u İzmir. Zahida se skolovala. Bila je profesorica. Muz joj je bio poslanik u skupstini Republike Turske. Jedna kcerka joj je apotekar u Parizu, druga advokat u Ankari, a treca zivi sa njom.
Zahida pomalo zna Bosnjacki. Prica o Bosni. Suze teku niz njeno staro naborano lice. Prije naseg dolaska molila je da neko dodje govoreci da ce ''steci veci sevab nego da ode na hadzdz''. E toliko joj je srce napunjeno zeznjom. Morala je nekog da vidi pa makar poslije i umrla. İ nama je Allah dz. s omogucio da budemo ti koji ce je obradovati, skojima ce moci prozboriti makar jednu rijec na bosanskom. Obecao sam joj da cu je posjecivati. Molim Allaha da joj podari jos godina.
Prije rata spremila je pasos da ode do Gorazda kod rodbine, al poce rat i neispuni joj se zelja. Kaze da je voljela da cuje gusle koje je svirao njen babo. Sjeca se mnogih pjesama. Na kraju mi kratko otpjeva pjesmu. . .
''Hvalio se limun zuti
kraj mora,
imal ljepseg momka od mene?
İma begovce momce!''

Ajdin Rakic

   © šeher - tuzi 2006 | Hosted by: AmaxHost.com | design & programing by: amaxstudio