HOME | INFO | KONTAKT   
  Tanka igla, tanka i nafaka
 07/01/2008  autor:

  Stari Podgoričani opisali su zanat šnajdera poslovicom "tanka igla, tanka i nafaka". Dok su se mlađe generacije školovale u radionicama fabrike "Titeks", pojedini podgorički šnajderi kažu da zahvalnost za stečeno znanje na šivaćoj mašini prvenstveno duguju starim majstorima, najčešće bliskim članovima porodice, koji su zanat o "tankoj igli i nafaci", takođe, učili od predaka. Jedna od takvih šnajderskih radnji, čija šivaća igla "štepuje" prema tradicionalnoj "recepturi", nalazi se u Ulici Novaka Miloševa, a glavni majstor i svoj gazda je Mirsada Methadžović.

Na šivaćoj mašini "singerici", koja je "prošla mnoge igle i šnitove", Mirsada pruža sve sitne usluge od šivenja rajsferšlusa do postavljanja postave. Methadževićeva je kazala da je zanat naučila kod strica Peka Methadžovića, poznatog podgoričkog šnajdera.
- Kao i svi u ono vrijeme, prvo sam potražila posao u "Titeksu", ali tamo sam ostala svega 17 dana. Više od toga nijesam mogla izdržati. Iako je od tada proteklo trideset godina dobro sam ih zapamtila. U "Titeksu" je tada vladao pravi robovlasnički režim. U takvoj atmosferi zaista nijesam mogla raditi. Napustila sam bez razmišljanja, dvije godine sam učila zanat kod strica Peka, potom otvorila svoj salon, a na šivaćoj mašini "singerici" na nožni pogon, staroj oko 100 godina, radim i danas. "Singericu" je kupio otac, a bez obzira na godine bukvalno je nezamjenljiva u ovom poslu - rekla je Mirsada, dodavši u šali da će nakon odlaska u penziju mašinu sigurno konzervirati.
Mirsadine mušterije su svi od biznismena do političara, radnika i trgovaca. Ona kaže da je lakše raditi sa muškarcima, koji uglavnom traže da im skrati pantalone, nego sa pripadnicama nježnijeg pola, sa čijim željama teže izlazi na kraj.
- Sa ženama nikada nije lako. Kada stanu ispred ogledala, pa stanu da se ogledaju, dušu mi izvade. Žensko od sto kila hoće da joj skratim haljinu i da izgleda kao da ima dvadeset kilograma manje. Sjetim se tada izreke "tanka igla, tanka i nafaka" i kažem naglas - je li kome kao srcu mome... - kaže Mirsada sa uzdahom i napominje da se nađe i pokoje momče da zanovijeta.
- Ne tako davno, jednom naš sugrađanin tražio je da mu ostavim desnu nogavicu deset centmetara dužu. Odgovorila sam da kada toliko poraste da ću mu obje nogavice džabe skratiti - priča Methadževićeva jednu od dogodovština iz salona.


Nekada su šnajderi u Podgorici imali više posla, kaže Mirsada, ali je roba kineske proizvodnje bitno uticala na posao.
- Mušterija kineske pantalone plati jeftino, a cjenkanje započinje sa ulaznih vrata. Možeš li ih skratiti za euro, pita mušterija uz napomenu da ih je kupio za deset. Idi u Kinu, odgovaram, pa ih tamo skrati za euro. Radim dvokratno, od osam do 20 časova da bih platila sve dažbine. Ne treba gajiti iluzije. Život je neprestana borba, a sa neba samo kiša pada. Bog nam je dao razum, ruke i zanat i ko hoće da ima nešto u životu mora i da radi - poručila je Methadževićeva.

izvor www.vijesti.cg.yu

   © šeher - tuzi 2006 | Hosted by: AmaxHost.com | design & programing by: amaxstudio