HOME | INFO | KONTAKT   
  BOGATO KULTURNO-SOCIJALNI ŽIVOT TUZANA (1945-1990)
 06/02/2008  autor:

   Nekada su Tuzi bili prepoznatljivi po mnogim tradicionalnim manifestacijama i dešavanjima.Nakon rata Tuzani su počeli da osjećaju sve veću potrebu za socijalnim životom.
Ratni borci i tadašnja omladina bili su glavni socijalni reformatori.Odmah nakon oslobođenja od fašističkih snaga osnovan je KUD „Ramadan Šarkić“ u čijem sklopu je djelovalo i tamburaško društvo pod vođstvom čuvenog Hamdije Šahinpašića.
Prvi filmovi puštani su sa platoa u parku (kod bunara) pod komandom Rusa Boričića,da bi se krajem 50-tih godina u domu kulture počelo sa intezivnijim prikazima filmova.Tuzanima je film postao velika ljubav,pa su ugledni ljudi poput Saćira Šabanadzovića dobivali propusnice do daljenjeg.

Gostovanja velikih zvijezda poput Safeta Isovića,Silvane Armenulić,Zehre Deović,Vesne Zmijanac bili su jasni dokazi o važnosti Tuzi .Priča se da se za doček Safet Isovića na desetine automobila parkiralo na Žarničkom mostu gdje je uz velik zvuk sirena dočekan ovaj velikan sevdaha.
Sa domom se nije sve završavalo.Pjesma i akšamlučenje nastavljalo se u poznatom Motelu „Rujela“ koji je bio u vlasništvu zemljoradničke zadruge.
Opančarska zadruga bila je jedna od većih prihoda ovom društvu.Mladići su učili zanat,postajali vrsni opančari i obućari.
I danas možete čuti ljude sa strane kada vam sa sjetom pričaju o tuškom ćevapu.Pa i jeste poseban bio.Vrijedna Aiša Kočić i Hajdar Gilja pržili su najbolje ćevape,a da lezet bude još veći to su radili pod lipom kod bunara.
Pored ćevapa neizostavljena je tuška pogača i simit.Iz pekare Krnića i Dreševića širio se toliki miris „pjacom“ da je i stranac stajao nebi li kupio hljeba.
Prvi Maj je bio jedan od velikih praznika.Na Kaljaju,Dečiću i Humskoj gori paljene su gume,a 2. maja išlo se na uba u Melješ gdje se teferičalo i pekli se jagnjad.
Na ovoj teritoriji snimana su tri poznata filam;“Blago Asteka“,Vrata Raja“ i „Vučjaci kurjaci“.
Do Podgorice se išlo uglavnom taksijem.Taksista je bilo malo,zato su bili poznati i danas se prepričavaju.Pored Ibrahima Alibasića koji je imao fijaker taksi su imali Medo Lekić,Isljam Ramović i Doda Berišić.
Rujela je neprestalno tekla.Tradicionalno su se održavale borbe pataka.Šaban Zekov Šabanadzović bio je veliki ljubimac pataka i glavni aktivista kada su u pitanju bile borbe pataka.Išao je čak do Skadra da bije patke.Njegova djeca Mujo,Halil i Bimo nastavili su ovu tradiciju koju i danas njihova djeca sprovode.U očima jednog Tuzanina gledanje borbe pataka na Rujeli blizu Mlina Krnića ništa nije bilo manje privlačnije za narod od jedne utakmice na stadionu.
Još jedan veliki ljubimac ovog manifesta je i Džavid Lekić koji je do skora bio okupiran ovim hobijem.Danas ova tradicija nema nekadašnje razmjere,al ipak danas živi i to zahvaljujući mladim Tuzanima Hilmiji Adzoviću,Edinu Šabanadzoviću,Izu Memaju i ostalima.
Pored pataka vođene su i borbe pijetlova.Danas se ova tradicija održava zahvaljujući omladini među kojima se izdvaja veliki aktivista Predrag Drinčić.
U ovoj velikoj socijalnoj epohi od velikog značaja bilo je i otvaranje agrokombinata 13. jul.Takođe su organizovane radne akcije.Otavranje gimnazije unaprijedilo je obrazovanje.
Krajem 80-tih godina i raspadom SFRJ Tuzi su prerasli u glavni trgovački centar za prostor bivše Jugoslavije.To je donijelo i velike probleme.Cio socijalni život sveden je bio samo na KUD „Ramadan Šarkić“.Čitavu sliku gore navedenog okružio je težak ram i čitava decenija bila je surova.
www.šeher-tuzi.org   © šeher - tuzi 2006 | Hosted by: AmaxHost.com | design & programing by: amaxstudio