HOME | INFO | KONTAKT   
  Hasanova džamija u Milješu
 19/02/2008  autor:

  Izgradnja džamije počela je 1998. godine, odlukom stanovnika Gornjeg Milješa, Donjeg Milješa i Rogama. Locirana je na seoskom zemljištu, u središnjem dijelu koji povezuje ova tri naselja.
Ideja za gradnju džamije potekla je od Cana Hasana (Osmanovog) Đokovića, iz MiIješa, nastanjenog u SAD - Kalifornija. Sopstvenim sredstvima finansirao je ovaj objekat - od početka do završne faze, sa željom da ga pokloni mještanima. Rukovođenje radovima povjerio je Bećiru Đokoviću, a izvođenje Husu Giliću. Džamija je veličine 17x10,20 m. Izvodač radova na munari, čija visina iznosi 37 metara, je Zuhdija ef. Imamović iz Bihaća.
Džamiju je svečano otvorio njen donator Hasan Osmani i predao je na upotrebu bratstvu ova tri naselja. Istoga dana, 21. 05. 2000. godine (17. 02. 1421. h) pored ove džamije postavljeni su temelji buduće Medrese uz veliko prisustvo imama i vjernika iz svih krajeva Crne Gore, predstavnika državnih organa Republike i opštine Podgorica, te MZ Tuzi. Program svečanosti vodio je sekretar Mešihata, Bajro Agović, a govorili su: Ministar vjera u Vladi RCG, gosp. Budimir Dubak, ispred Vlade RCG njen potpredsjednik dr Dragiša Burzan, ispred IZ CG, hadži Idris Demirović, reis IZ, i donator džamije Hasan Osmanov.
Ovu svečanost je pratio program poznatih učača ilahija i kasida iz Sarajeva.
Džamije u Crnoj Gori - Bajro Agović

   © šeher - tuzi 2006 | Hosted by: AmaxHost.com | design & programing by: amaxstudio