HOME | INFO | KONTAKT   
  Muslimani prvi put najbrojniji
 31/03/2008  autor:

  VATIKAN OBJAVIO PODATKE PO KOJIMA JE DOŠLO DO PROMJENA NA LISTI SVJETSKIH DENOMINACIJA
Vatikan (Rojters) - Islam je preuzeo mjesto katoličanstvu kao najveća pojedinačna religijska denominacija na svijetu, saopšteno je juče iz Vatikana.

Monsinjor Vitorio Formenti, koji je sastavio Vatikanov statistički bilten za 2008. godinu, izjavio je da muslimani čine 19,2 odsto svjetske populacije a katolici 17.4 odsto.
"Prvi put u istoriji više nijesmo na vrhu: muslimani su nas pretekli", rekao je Formenti u intervjuu za vatikanski list "L'Osservatore Romano", dodajući da se podaci odnose na 2006. godinu.
Formenti je rekao da, uzmu li se u obzir sve hrišćanske grupe, pravoslavne crkve, anglikanci i protestanti, hrišćani onda čine 33 odsto svjetske populacije - odnosno oko dvije milijarde ljudi.
Vatikan je nedavno procijenio da katolika ukupno ima 1,13 milijardi. Nijesu dati podaci o muslimanima, za koje se procjenjuje da ih je oko 1,3 milijarde.
Ocjenjujući udio katolika u ukupnom broju svjetskog stanovništva kao prilično stabilan, Formenti je porast broja muslimana pripisao većoj stopi nataliteta me-u tom populacijom.
On je dodao da su podaci o muslimanima prvobitno sakupljeni u zemljama pojedinačno, što su kasnije objavile Ujedinjene nacije, dodajući da je Vatikan samo iskoristio te podatke za sopstvenu statistiku.

vijesti

   © šeher - tuzi 2006 | Hosted by: AmaxHost.com | design & programing by: amaxstudio