HOME | INFO | KONTAKT   
  >> Sebilj <<
 24/10/2006  autor:

  ”Sebilj” ili ”Sebil” je arapska rijec u znacenju ”put”,ali kao termin oznacava dobrotvornu,vrlo staru instituciju,fontanu posebnog oblika na trgovima,na kojoj je sebiljdzija tasom zahvatao vodu iz korita i besplatno napajao zedne.

Da se sagradi jedno ovako zdanje i u Tuzima,zalagala se nevladina organizacija „Seher“ za ocuvanje i zastitu kulturnih spomenika.
Radovi na tuskom Sebilju zapoceti su 24.11.2003.godine.Izvodjac radova bio je Ahmed Panjevic iz Cazinske krajine (Bosna).U mjesecu ramazanu iste godine proucena je i svecana dova na kamen-temeljcu,koju je proucio hafiz Harun Dzan iz Turske.
U petak 24.06.2005 (na dzumi) potekla je prva voda iz Sebilja.
Odbor za izgradnju Sebilja je MZ Tuzi koju zastupa predsjednik MZ Tuzi,Aljo Turuskovic i NVO ”Seher”.Rijesenje za izgradju cesme-Sebilja dao je Sekreterijat za urbanizam i gradjevinarstvo opstine Podgorica pod brojem UP. 08-361/03-1906,20.10.2003. godine.
Tuski Sebilj je arhitetsko djelo Mirsade Hadzimuhovic-Spahic dok je musebake pravio Tuzanin Kemal Dresevic sa izuzetnom preciznoscu.Nadzorni organ bio je Ednan AbdicDanas je Sebilj simbol ove prelijepe varosi.


--------------------------------------------------------------------------------

Na trgu u Tuzima
USKORO GRADNJA FONTANE
-za izgradnju fontane obezbijedjeno 7.000 eura

Izgradnja fontane na Trgu u Tuzima,koja je bila predvidjena u okviru njegovog uredjenja,treba uskoro da pocne.
Nevladina organizacija „Seher“ je obezbijedila finansijska sredstva za izgradju fontane u vrijednosti od oko 7.000 eura.Projekat fontane je prihvacen,dobijena je dozvola za gradnju i kompletirana cjelokupna dokumentacija,a nedavno je odabran i izvodjac radova .Izvodjac radova je zbog obicnosti ugovorenih poslova odlozio izgradnju fontane na nekoliko sedmica.

N.J
Objavljeno/novine Pobjeda 2003. god.

   © šeher - tuzi 2006 | Hosted by: AmaxHost.com | design & programing by: amaxstudio