HOME | INFO | KONTAKT   
  SJEĆANJE:SAMIR USENAGIĆ 07.O5.2001-07.05.2008
 07/05/2008  autor:

  Samir UsenagiĆ roden je 1965. godine na Cetinju, a izuzetno bogatu sportsku karijeru započeo je u Karate klubu "Mladost".Veliki potencijal Usenagić je nagovjestio još u mladim kategorijama, a odmah po prelasku u seniorsku konkurenciju, 1986. godine, osvaja titulu prvaka Evrope u Madridu u teškoj kategoriji.
Te godine prvi put je izabran za najboljeg sportistu Crne Gore. Godinu dana kasnije postaje prvak Jugoslavije, a osvaja i srebrnu medalju na Svjetskom kupu u Budimpešti. U naredne tri godine Usenagić je bio prvak Jugoslavije u teškoj kategoriji, a 1989. i 1990. najbolji i u apsolutnoj kategoriji. U Budimpešti 1989. godine osvaja i Svjetski kup. On je 1991. godine prešao u kik-boks i vrlo brzo u potpuno novom sportu stigao u sam svjetski vrh. Na Svjetskom prvenstvu u Berlinu 1992. osvaja srebrnu medalju, a iste godine postaje i amaterski prvak Evrope. Sljedeće godine u gradu svojih najvećih uspjeha, Budimpešti, postaje amaterski prvak svijeta i prelazi u profesionalce. Iste godine po drugi put je izabran za najboljeg sportistu Crne Gore. Usenagić je i tri puta zaredom izabran za najboljeg karatistu Jugoslavije - od 1987. do 1989. godine.Samir jedan od najvećih majstora borilačkih vještina sa područja bivše Jugoslavije.Ubijen je na kukavički način 07. maja 2001. godine.Ubio ga je Željko Bulatović pripadnik Vojske Jugoslavije.Kome je smetao Samir?Kome je smetalo najveće blago koje je imala Podgorica?Samir je bio i ostaće najveća legenda,jer dovoljno je onih koji ga nikada neće zaboraviti.Njegovoj majci Gondži,ženi i Samirovoj djeci želimo sabur i molimo dragog Boga da Samiru podari deredžu šehida.
Samir je sahranjen sljedećeg dana na groblju "Čepurci" gdje mu je uz prisustvo brojnih imama i hiljade gradjana klanjata dzženaza kakvu Podgorica davno nije upamatila.Da se nikad više ne ponovi ovaj zločin!Za njegovu dušu El-Fatiha!

   © šeher - tuzi 2006 | Hosted by: AmaxHost.com | design & programing by: amaxstudio