HOME | INFO | KONTAKT   
  UMRO LEGENDARNI BOKSER TUZANIN DŽAKA MAHMUTOVIC
 07/05/2008  autor:

  Mnogi od vas nisu možda znali da je legendarni boxer Džaka Mahmutović , Tuzanin.Mnogi od vas su možda imali prilike da probaju njegov burek i da sa Džakom promuhabete.
Džaka bi uvijek sa ponosom pričao o svojim rahmetli roditeljima i njihovom nekadašnjem životu u Tuzima.Porodica Mahmutovića je stara tuška porodica.Ostala je zabilježena u istoriji Crne Gore jer je dala najviše sportista.Braća i sestre Mahmutović bili su vrhunski sportisti,ponos Crne Gore.Ovaj legendar juče je preselio na Ahiret u svojoj 59. godini života.Sahranjen je danas na groblju u Tuzima.A evo i jednog intervijua kojeg je dao novini SVET.Pa da se podsjetimo.
--------------------------------------------
Gotovo da nema čoveka u Podgorici i Crnoj Gori koji ne poznaje ili je makar čuo za Džaku Mahmutovića, bivšeg profesionalnog boksera, tabadžiju i dugogodišnjeg robijaša, živu legendu nekadašnjeg jugoslovenskog podzemlja, danas najpopularnijeg podgoričkog buregdžiju, vlasnika nadaleko čuvene "Ambasade Zabjela". Još se pamte njegovi mečevi u ringovima od Italije do dalekog Japana, a omaleni, hrabri Džaka, iako već u godinama, još uvek je spreman da se potuče sa mlađima i krupnijima od sebe, kako bi pravdu isterao do kraja. .Za njegovu uzbudljivu životnu priču premala je čitava novina, ali smo ipak odlučili da je makar dotaknemo, a Džaka, prvi ambasador Republike Zabjelo, je na startu obećao da će nam ispričati mnoge stvari koje su do danas bile tajna skrivena u njegovoj bogatoj riznici uspomena.
*Sada ste se smirili, pravite bureke. To vam očigledno ide od ruke.
Svi iz poridice radimo u toj buregdžijskoj radnji. Otvoreni smo i danju i noću, dobro nam ide, lepo zarađujemo za život. To je vredan, isplativ zanat. Naši ljudi vole da pojedu dobar burek. U "Zabjelu" uvek ima nekog, obično je to mlađi svet, mada ima i starijih.
*Je li istina da u "Zabjel" ponekad svrati i Milo Đukanović lično?
Predsednik nam je dolazio dosta puta, a nekad pošalje nekog da mu donese naš burek. On je fin i kulturan čovek, ne izdvaja se od običnog sveta.
*Dugo ste se bavili boksom?
Rukavice sam prvi put navukao davne 1967. godine. Počeo sam kao amater, da bi vrlo brzo prešao u profesionalce. Dobro mi je išlo, prirodno sam talentovan za taj sport.
*Sa kojim poznatim imenima ste ukrštali rukavice?
Uh, ko će se sad setiti svih njih! Ima ih zaista puno. Pomenuo bih žestokog borca Mendija iz Sanigage, koji je boksovao sa fransuskom licencom, meč je bio u Parizu. Tu je zatim veliki italijanski šampion Loris Steka, nekadašnji prvak Evrope. Boksovao sam po čitavom Starom kontinentu, a stigao sam i do dalekog Japana, gde sam odmerio snage sa njihovim prvakom kome nisu mogli naći protivnika. Ja sam bez ikakvog straha odmah pristao na borbu, onako na "neviđeno". Tada je čuveni Toma Hladni napisao: "Odvažni Mahmutović je izlazio na megdan šampionima Italije, Francuske, Tunisa, Maroka, a izašao bi i svetskom prvaku samo da mu se ukaže prilika".
*Upoznali ste puno poznatih ličnosti preko boksa.
Jesam, baš puno. U Italiji sam čak sparingovao sa tada čuvenim glumcem Đulijanom Đemom, koji je glumio u tada aktuelnim kaubojskim filmovima. Pojavio se u sali za trbušnjake, učinio mi se poznat, ali sam mislio da je neki Bosanac koga sam znao iz viđenja. Kada mi se predstavio, nisam mogao da verujem.
*Je li istina da ste skoro trećinu života proveli na teškoj robiji ?
Sada imam 54 godine života, a od toga sam punih 15 godina i 7 dana proveo po najpozanatijim jugoslovenskim i evropskim zatvorima.
*Gde ste sve tamničili?
Od "Sivog doma" u Kruševcu, preko "Idrizova" u Skoplju, Zabele ,beogradskog CZ-a, našeg Spuža, pa do zatvora u Minhenu, Auzburgu i mnogim gradovima Evrope. Više ne mogu ni da setim svih tamnica.
*Zbog čega ste najčešće osuđivani?
Najviše zbog tuča, ali da budem iskren, bilo je tu i krađa, pljački...
*Sa koliko godina ste *odležali" prvu kaznu?
Imao sam svega 10 godina kada su me strpali u staru, čuvenu podgoričku Jusovaču. Bacili su me na neku ćebad u prostoriju koja je služila kao magacin. Stražari, međutim, nisu zaključali vrata, pa sam izašao i tražio od robijaša da mi daju cigaretu (propušio sam od 6 godina) ,ali me uhvatio komandir, vratio me nazad i opsovao me, govoreći: "Ulazi ovamo, daću ja tebi cigar".
*Po zatvorima ste upoznali kompletno tadašnje podzemlje?
Pomenuću Gišku Božovića, Ćentu sa kojim sam robijao u Kruševcu, Ljubu Zemunca koga sam upoznao 1965.godine, zatim mog velikog prijatelja Ranka Rubežića, pa kompletnu crnogorsku postavu.
*Pokojni Rubežić bio vam je najbolji prijatelj?
Jeste. Do prošle godine sam redovno posećivao njegov grob u Peći, ali otkako se puca, na Kosovu nisam bio. Imam puno fotografija sa njim, bio je to neviđen lik. Njegova polusestra po majci, Brankica, koja živi u Užicu i udata je za jednog policajca, uvek je govorila : "Ti si Džaka jedini od drugova koji dolazi na Rankov grob, svi ostali su ga zaboravili".
*Čuli smo priču o vašoj tuči sa pokojnim Giškom Božoviće.
Tukli smo se u diskoteci "Cepelin" na Tašmajdanu. On je pre toga imao svađu sa Rubežićem, koji ga je bacao na kolena i terao ga da radi sklekove. Ušao sam "u makaze" i počeo da podjebavam njegovu curu koja se zvala Lepa. Bila je mnogo dobra riba. Giška pošalje jednog svog momka i ja mu ga prebijem, a onda on lično krene na mene. Kada je video da sam ludak i shvatio da se nikoga ne bojim, pozvao je svoje pajtose koji su me udarili sa strane i slomili mi dva rebra. On me je udario pištoljem po glavi, razrezao mi kožu, bio sam sav krvav. Neko je tada viknuo "policija", pa su se razbežali.
*Kasnije ste ipak bili dobri sa Giškom?
Pomirili smo se u Podgorici, kad sam se vratio iz Italije, sa jednog meča. Bilo je to pre tačno 18 godina. Sedeo sam sa mojom ženom, koja je tada bila trudna, u lokalu "Bumerang" u Podgorici, koji je držao moj prijatelj Cufo Vujović. Giška je bio sa pokojnim Lazom Delevićem, Ninom Abdomerović i onom starom ekipom odavde. Ustao je, prišao nam, poljubio Zorki ruku i rekao joj: "Dabogda rodila sina. Ako bude bar pola kao otac, biće najhrabriji i naponosniji Crnogorac".
*Sa koliko godina ste se prvi put oženili?
Bila mi je dvadeset jedna. Imao sam puno žena, ali su to sve bili "divlji" brakovi samo je taj prvi bio legalan. Sa Zorkom, sa kojom sada živim, imam dva velika sina.
*Imate li još dece?
Naravno. Imam decu u Italiji, u Banjaluci, u Opuzenu u Hrvatskoj, zatim u Valjevu. Šest sinova i samo jednu ćerku, u Peći na Kosovu. Ko zna, možda ih ima još ponegde.
*Da li je istina da ste u "pauzi" braka sa Zorkom, kupili sebi ženu?
To je istina. Kupio sam u Peći jednu mladu Albanku za 5.000 nemačkih maraka. Sa njom imam ćerku koja se zove Medina i sada ima tri i po godine. Nismo dugo bili zajedno. Najurio je moj stariji sin. Onda mi se Zorka ponovo vratila.
*Istetovirani ste po čitavom telu. Zašto?
To su sve uspomene iz zatvora. Kompletno telo mi je išarano. Na vratu mi piše "ovde me secite". Ima tu i imena, raznih slika, pa grbova, crnogorskog i jugoslovenskog, koji mi je na desnom ruci. Čitav sam kao strip, kao "Politikin zabavnik" nekad.
* Proučavali ste Kuran i Bibliju...
Više sam proučavao Bibliju, jer mi je bila ponuđena. U Italiji sam 1982.godine upoznao Jehovine svedoke,pa sam sa njima proučavao. Veruj mi da sam počeo da je čitam od muke i od jada. Našao sam i upoznao sebe, prepoznao stvari koje su se i meni dešavale.
*Šta je isto u Kuranu i Bibliji ?
Sve je isto, samo su imena različita. Recimo Isus Hrist je Isaia Pengamen, Mojsija je Musa, Abraham je Ibrahim itd. Te knjige nas uče da poštujemo i volimo, jednostavno da budemo ljudi.
*Kako se "pišete"?
Uvek sam bio i ostao Crnogorac. A ne ono, čas si Turčin, čas Srbin, pa Hrvat. Crnogorac sam bio i ostao.


   © šeher - tuzi 2006 | Hosted by: AmaxHost.com | design & programing by: amaxstudio