HOME | INFO | KONTAKT   
  Posjeta Turskoj
 14/08/2008  autor:

  Na poziv federacije balkanskih udruzenja I predsjednika izmirske gradske opštine Buca, reis IZ-e u CG Rifat efendija Fejzic u pratnji predsjednika potpredsjednika I glavnog imama Rožaja, Ramiz ef Lubodera, Rahman ef Kačara I Erna ef Ramovića boravio je na četvrtom međunarodnom skupu o Balkanu koji se održao u Izmiru od 13-15 Juna.

Na poziv federacije balkanskih udruzenja I predsjednika izmirske gradske opštine Buca, reis IZ-e u CG Rifat efendija Fejzic u pratnji predsjednika potpredsjednika I glavnog imama Rožaja, Ramiz ef Lubodera, Rahman ef Kačara I Erna ef Ramovića boravio je na četvrtom međunarodnom skupu o Balkanu koji se održao u Izmiru od 13-15 Juna. Ostale balkanske zemlje su uglavnom predstavljali ministri, poslanici I drugi državni predstavnici. Reis Fejzić je u svom obraćanju istakao važnost skupa , podsjećajući na bitnost osmanskog kulturno-istorijskog kruga. Nakon niza sastanaka vrhunac programa je predstavljao dolazak turskog premijera Erdogana, sa nekoliko ministara zadnjeg dana skupa.

Reis Fejzić se sastao sa turskim premijerom, gdje ga je ukratko upoznao sa prilikama u Crnoj Gori I zahvalio na podršci koju Islamskoj zajednici pružaju institucije vlade Turske. Uz zajedničku konstataciju da Turska I Crna Gora imaju prijateljske odnose, premijer Erdogan je rekao da je pomoć muslimanima I Ialamskoj zajednici Crne Gore njihova obaveza I zadovoljstvo, Istog dana reis je imao poslovnu večeru sa nekoliko turskih ministara, prijatnom ambijentu je prisustvovao I bivši dekan Islamskog fakulteta u Izmiru, koji je završio naš reis, a sada aktuelni državni ministar Prof.Dr Mehmet Aydin.
Po završetku programa obilazimo Fakultet islamskih nauka u Izmiru,, gdje imamo bajramski dan. Počevši od dekana Prof. Dr. Huseyin Elmalia obilazimo desetine profesora, sa kojima reis uz ćaj evocira stare uspomene.

Kraj susreta u Izmiru je ustvari početak drugog dijela naše posjete.
U okviru programa za bolju saradnju između IZ-e u CG i IZ-e Turske, kroz program bratimljenja njihovih muftijstava I naših odbora islamskih zajednica, nakon dva sata putovanja dolazimo do pobratima Rožaja muftijstva u Akhisaru. Nakon srdačnog susreta od stane akhisarskog muftije gospodina MikailA Polata, obilazimo Kajmakama (podguvernera) I predsjednika opštine Akhisara koji broji sto hiljada stanovnika. Naš domaćin nas upoznaje da ce idućeg dana biti otvorenje zgrade Kur”an kursa u njihovom muftijstu I insistira da mi budemo gosti na otvorenju, što reis I prihvata. Sutra dan idemo sa muftijom na otvorenje, pored gosti koje smo predhodni dan zijaretili, na izuzetno posjećenom skupu pojavljuje se Valija(guverner) maniske oblasti gospodin DŽelalettin Guvenć pod čiju upravu pripada I Akhisar. Skup otvara Rahman ef Kačar učenjem odlomka iz časnog Kur”ana. Na skupu otvorenja obraća se I reis Fejzić, u veoma emotivnom govoru vidimo suze stotine ljudi, što je čvrst dokaz da nas ovi ljudi zaista vole I da projekat bratimljenja nije samo na papiru već I u srcu. Zgradu Kur”an kursa su otvorili zajedno valija Guvenć I reis Fejzić, što je bio I kraj našeg boravka u Akhisaru, a naša iduća stanica je grad Burhanija.
U jednodnevnoj posjeti Burhaniji dočekuje nas prijatelj reisa Fejzića predsjednik opštine gospodin Fikret Akova. Gospodin Akova je nedavno boravio u Crnoj Gori gdje je svoju opštinu pobratimio sa Bijelim Poljem, koje je rodno mjesto njegovog djeda. Po posjeti muftijstva I muftije Burhanije upućujemo se put posljednje osmanske prijestonice Istanbul.
Po povratku iz Burhanije, delegacija je imala niz susreta u Istanbulu. U petak, 20. juna delegaciju Islamske zajednice primio je Ismail Ipek, muftija Fatiha. Ovo muftijstvo je po projetktu Diyaneta o bratimljenju Islamskih zajednica pripalo podgoričkom Odboru. Na sastanku je bilo govora o konkretnim projektima koje će muftijstvo Fatiha realizovati u Crnoj Gori. Reis je iznio trenutno stanje oko izgradnje medrese i njenog završetka te oko početka njenog rada od ove školske godine. Muftija Ismail Ipek je obećao da će njegovo muftijstvo završiti džamiju Sultan Mehmed Fatih u Tuzima te da će pomoći sve buduće projekte Mešihata među kojima je i izgradnja nove zgrade Mešihata.
U pratnji muftije Ipeka, delegaciju je primio kajmakam Fatiha. Uz izraze dobrodošlice Kajmakam je izrazio svoje zadovoljstvo ovim projektom o bratimljenju, i obećao ješ jaču saradnju sa Islamskom zajednicom u Crnoj Gori.
Poslije toga delegacija se uputila prema centralnom muftijstvu Istanbula, najvećem vjerskom organu u Istanbulu. Delegaciju je primio prof.dr. Mustafa Ćagrići, muftija Istanbula. U prijateljskom razgovoru i bratskoj atmosferi, Reis se u ime delegacije zahvalio na toploj dobrodošlici, zatim je iznio stanje Islamske zajednice u Crnoj Gori, njene projekte u budućnosti, i svoje zadovoljstvo zbog bratske saradnje sa najvećom Islamskom zajednicom kao što je Diyanet.
Obzirom da je bio petak, dan džume, pripala nam je velika čast da obavimo namaz u Sultan Ahmet džamiji, najljepšem dragulju islamske arhitekture diljem islamskog svijeta. Prema riječima imama i hatiba ove džamije Emrullah efendije, na džumi je bilo prisutnih deset hiljada musalija-klanjača. Na početku je govorio muftija Fatiha Ismail Ipek i u svom govoru predstavio svoje musafire, delegaciju Islamske zajednice u Crnoj Gori. Potom se je prisutnim obratio naš uvaženi reis Rifat ef. Fejzić na turskom jeziku. Ne krijući svoje oduševljenje i emocije zbog današnje počasti, Reis je u jako nadahnutom izlaganju spomenuo Sultana Mehmeda Fatiha preko kojeg smo mi na ovim prostorima primili svjetlo islama. Riječi „Evladi Fatihan“, djeca Fatihova, misleći na muslimane Balkana, izazvale su i suze kod velikog broja prisutnih džematlija. u ovom pogramu učešće je uzeo i Rahman ef. Kačar, koji je zbog velike inspiracije džemata i same džamije na najljepši način proučio nekoliko odlomaka iz Kur'an-i kerima.
Sutradan, u subotu, delegacija je prisustvovala seminaru kojeg je organizovalo muftijstvo Fatiha. Na seminaru je bilo prisutno blizu pet stotina imama. Za nas jako interesantan podatak koji nam je iznio muftija Ipek bio je da su svi prisutni imami na seminaru hafizi i hafize, te da je jedan od uslova za rad u ovom muftijstvu da svi upošljeni budu hafizi.
Učešće na seminaru uzeo je reis Fejzić, kao i Rahman Kačar koji se predstavio sa nekoliko ajeta iz Kur'ana.


monteislam.com

   © šeher - tuzi 2006 | Hosted by: AmaxHost.com | design & programing by: amaxstudio