HOME | INFO | KONTAKT   
  ZVANIČNO OTVORENA MEDRESA – PRVA SREDNJOŠKOLSKA ISLAMSKA USTANOVA U CRNOJ GORI
 06/12/2008  autor:

  Podgorica - U Podgorici je juče svečano otvorena Medresa, prva Islamska srednjoškolska ustanova u Crnoj Gori, čiji početak rada su, simboličnim presijecanjem vrpce, obilježili crnogorski predsjednik Filip Vujanović i reis Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat Fejzić.
Ova škola u kojoj će, kako je saopšteno, biti afirmisane univerzalne civilizacijske vrijednosti, a njenim polaznicima omogućiće da u izvanrednim uslovima stiču, kako vjerska tako i opšta znanja.

- Otvaranje Medrese je novi doprinos kvalitetnim odnosima Crne Gore i Islamske zajednice u Crnoj Gori, koji su, poštujući odvojenost vjere i države, uvijek djelovali u funkciji afirmacije međukonfesionalne, međunacionalne i međukulturalne saradnje, svjesni da je ta vrijednost, naslijeđena iz naše istorije, sjajna zaloga za zajedničku budućnost, istakao crnogorski predsjednik Filip Vujanović

Podsjećajući da je Medresa otvorena nakon više od osam godina gradnje, crnogorski predsjednik je istakao da se radi o izuzetnom arhitektonskom zdanju, koje nudi izvanredne uslove za široko obrazovanje, kako multidisciplinarno, tako i vjersko. Vujanović je saopštio da je agencije turske Vlade TIKA, koja je i glavni donator škole, finansirala brojne projekte u gotovo svim opštinama u državi, rukovodeći se potrebama lokalnog stanovništva.

Reis Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat Fejzić, saopštio je da ova škola omogućava vjerska i druga znanja i da će se raditi i na sadržajima koji doprinose opštoj kulturi. On je podsjetio da je posljednja Medresa u Crnoj Gori zatvorena poslije 1918. godine.

- Nijesam istoričar, ali ispada da su Crna Gora i muslimani u njoj izgubili svoj obrazovni sistem onda kada je ova zemlja izgubila državnost. Sada, nakon njene obnove, muslimani ponovo dobijaju svoje obrazovne institucije. Mi imamo obavezu da polaznike škole dobro obrazujemo i vaspitamo, odnosno odgojimo, u duhu očuvanja različitosti, kazao je Fejzić.

Na današnjoj svečanosti pročitane su čestitke koje su, povodom otvaranja škole, uputili crnogorski premijer Milo Đukanović i gradonačelnik Podgorice Miomir Mugoša, čije poruke izražavaju uvjerenje da će otvaranje Medrese doprinijeti još većem približavanju crnogorskih građana, bez obzira na njihovo različito vjersko opredjeljenje, te da će to biti još jedan doprinos stabilnosti države.

Predstavnici Islamske zajednice u Crnoj Gori uručili su danas zahvalnice institucijama, kompanijama, pojednicima... koji su podržali projekat otvaranja medrese, među kojima su predsjednik Vujanović i gradonačelnik Mugoša.

Izgradnja medrese započeta je u maju 2000. godine. Značajnu finansijsku pomoć, kako je saopšteno, pružila je Islamska banka za razvoj iz Saudijske Arabije, a obavezu potpune izgradnje škole preuzela je turska vladina organizacija za međunarodnu saradnju i razvoj - TIKA, koja je i najveći donator ovog objekta.

Nastavu pohađa 64 učenika iz Podgorice, Tuzi, Rožaja, Bijelog Polja, Berana i Nikšića.

Afirmacija univerzalnih vrijednosti

- Živimo na prostoru gdje se susrijeću Istok i Zapad, velike svjetske religije, civilizacije i kulture, a istorija Crne Gore nas je naučila da je uslov opstanka i razvoja u međunacionalnom, međuvjerskom i međukuluturalnom skladu. Jedino takav sklad garantuje nam izvanrednu perspektivu, u koju zaista ne sumnjamo, poručio je Filip Vujanović

Crnogorski predsjednik je kazao da će polaznici medrese, u dijelu opšteg obrazovanja, imati nastavu po najvišim standardima koje, kako je kazao, “slijedi Ministarstvo prosvjete i crnogorski obrazovni sistem uopšte”.

- Siguran sam da će vjerska nastava biti u funkciji promocije univerzalnih vrijednosti - afirmacije mira, sklada, tolerancije, ljubavi i suživota, poručio je crnogorski predsjednik.


Mostovi saradnje davno uspostavljeni

Ministar međunarodnih odnosa u Vladi Turske Mustafa Said Jazikioglu kazao je da “ovakve škole šire mir i toleranciju”, i da je “most koji povezuje Crnu Goru i Tursku uspostavljen davno”.

- Naše dobre veze su sve uočljivije. Imamo bezvizni režim između Crne Gore i Turske, kao i potpisan sporazum o slobodnoj trgovini. Turska Vlada, preko svoje agencije TIKA usmjerava preko tri milijarde dolara pomoći zemljama u kojima ima otvorena predstavništva. U Crnoj Gori smo otvorili kancelariju u maju ove godine i za kratko vrijeme pokrenuli nekoliko projekata, saopštio predstavnik Vlade Turske.

DN "Pobjeda"

   © šeher - tuzi 2006 | Hosted by: AmaxHost.com | design & programing by: amaxstudio