HOME | INFO | KONTAKT   
  U ROŽAJAMA ODRŽANA SJEDNICA BOŠNjAČKOG SAVJETA U CRNOJ GORI
 25/01/2009  autor:

  Na sjednici Bošnjačkog savjeta, koja je juče održana u Rožajama, donijeta je odluka o utvrđivanju nacionalnih simbola Bošnjaka u Crnoj Gori. Po riječima, Osmana Nurkovića, potpredsjednika BS, tom odlukom dat je legitimitet simbolima koji su već duže vrijeme u upotrebi i opšteprihvaćeni su kod Bošnjaka u Srbiji, Makedoniji, na Kosovu, a u značajnom dijelu i u Crnoj Gori.
- Ova odluka je donijeta na osnovu Ustava Crne Gore, Zakona o upotrebi nacionalnih simbola, Zakona o pravima i slobodama manjinskih naroda i Statuta BS, te možemo poručiti svakom građaninu bošnjačke nacionalnosti da simbole može slobodno isticati i upotrebljavati bez bojazni da će zbog toga imati bilo kakve probleme i posljedice – kazao je Nurković. On je istakao da je grb u obliku evropskog štita što simbolizuje evropsku orijentaciju Bošnjaka.
- Na lijevoj dijagonalnoj polovini, na plavoj podlozi su ljiljani zlatno-žute boje koji simbolizuju naš bošnjački identitet, koji, uprkos raznim pritiscima i asimilacijama uspijevamo da očuvamo na ovim prostorima i da ga sa ponosom ističemo. Na desnoj dijagonalnoj polovini su bijeli polumjeseci otvoreni prema desnoj strani, na zelenoj podlozi koja simbolizuje pripadnost islamu, koju, bez obzira, koliko ko isticao ili ne, niko ne može da negira. On je dio našeg identiteta i jedna brana od asimilacije – kazao je Nurković. On je dodao da je zastava bijele boje koja je „simbol čistoće, poštenja, a prije svega čistog obraza, sa kojim se Bošnjaci u dugoj istoriji mogu ponositi".
izvor dan

   © šeher - tuzi 2006 | Hosted by: AmaxHost.com | design & programing by: amaxstudio