HOME | INFO | KONTAKT   
  PREDSJEDNIK REPUBLIKE TURSKE ABDULLAH GüL POSJETIO MEDRESU U PODGORICI
 13/12/2009  autor:

  Podgorica - Danas, 12. decembra 2009. godine u okviru dvodnevne zvanične posjete Crnoj Gori, turski predsjednik Abdullah Gül je u pratnji crnogorskog predsjednika Filipa Vujanovića posjetio Medresu u Podgorici.
Predsjednike Abdullaha Güla i Filipa Vujanovića je na platou Medrese uz dobrodošlicu dočekao reis Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat ef. Fejzić sa njegovim saradnicima.

Visoki gosti su obišli prostorije Medrese i sastali se sa direktorom i profesorima ove prve vjerske škole u Crnoj Gori osnovane nakon gotovo stotinu godina. Pored predsjednika Güla u turskoj delegaciji su bili poslanici, ministri i veliki broj privrednika.

U prepunom amfiteatru Medrese gostima se na turskom jeziku obratio reis Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat ef. Fejzić, zaželio gostima dobrodošlicu i zahvalio se turskom narodu i državi na pomoći oko izgradnje Medrese i brojnim projektima koji se odnose na revitalizaciju, zaštitu i očuvanje kulturnog nasledja na prostoru Crne Gore.
"Posebno nam je drago zbog toga što je vaša vladina organizacija TIKA, pomogla da se ovaj objekat završi i Medresa započne sa radom. Sada su ovdje već dvije generacije od blizu sto učenika, koje na najbolji način potvrdjuju da su najbolja ulaganja u znanje i nauku.
Predsjeniče Gül, sav sam uzbudjen, ali ova moja uzbudjenost je izraz sreće kako moje i Islamske zajednice tako i svih muslimana u Crnoj Gori zbog vaše posjete. - kazao je Fejzić.

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović je kazao; „Čini mi zadovoljstvo što sam ponovo u Medresi. Imao sam čast da prisustvujem njenom otvaranju, a posebna mi je čast što sam ovdje sa predsjednikom Gülom, koji je veliki prijatelj Crne Gore i koji je učinio veliko zadovoljstvo svima nama svojom zvaničnom posjetom Crnoj Gori. Raduje me da smo u Medresi koja je obezbijedila školovanje na nivou najvećih standarda opštih i religijskih znanja i uslovima u kojima je zaista prostor i edukacija na jednom najvećem nivou. Doživljavam Medresu kao još jedan snažan dokaz dobrih medjuvjerskih i medjunacionalnih odnosa i obezbjedjenjem onoga što je nužno da bi se ti odnosi tako i sačuvali.
Zato mi je zadovoljstvo što sam ovdje u posjeti sa našim dragim gostom predsjednikom Turske Gülom i želim vam uspješno školovanje, a svima onima koji su ovdje u nastavnom procesu želim uspješan dalji rad“.

U svom obraćanju turski predsjednik Abdulah Gül je istakao: „Ja sam veoma srećan što se nalazim danas ovdje zajedno sa vašim predsjednikom Vujanovićem i reisom Fejzićem. Ovdje sam sa jednom velikom delegacijom iz Turske koju čine poslanici i državni ministri. U okviru moje posjete imao sam zadovoljstvo da posjetim i ovu školu i sretnem se sa učenicima i profesorima Medrese i zbog toga sam jako srećan i zadovoljan.
Crna Gora je danas nezavisna država u kojoj žive ljudi različitih nacija i vjere u miru i blagostanju. Takodje želim da istaknem da sam zadovoljan što ovdje pored vjerskog znanja stičete i drugo znanje i ne sumnjam da ćete vi na najbolji mogući način biti reprezenti naše vjere. Dragi profesori i učenici, ovim putem želim da vam prenesem najiskrenije selame mojih saradnika i cijelog turskog naroda, te da vam poželim uspjeh u budućem radu. Želim da se zahvalim vašem predsjedniku i rukovodstvu Islamske zajednice i svima koji su doprinijeli da se jedan ovakav projekat realizuje“, rekao je predsjednik Gül.

monteislam

   © šeher - tuzi 2006 | Hosted by: AmaxHost.com | design & programing by: amaxstudio