HOME | INFO | KONTAKT   
  Izgrađena džamija
 07/09/2010  autor:

  SVEČANOST U GRADSKOJ OPŠTINI TUZI

Podgorica - Stara nizamska džamija svečano je otvorena sinoć u Tuzima, a završena je i restauracija starog turskog groblja. Tim povodom Mešihat Islamske zajednice Crne Gore organizovao je svečanost, kojoj je prisustvovao veliki broj zvanica iz političkog i javnog života Crne Gore.

Inače, džamija u Tuzima, čije je temelje sagradio sultan Mehmed El Fatih, prestala je da radi na 27. noć Ramazana 1931. godine, da bi se 19. oktobra 2000. godine počela ponovo obnavljati na temeljima stare džamije. Od 9. juna ove godine turska organizacija za međunarodni razvoj i saradnju „Tika“ preuzela je radove za njenu obnovu i restauraciju.
Reis Rifat Fejzić podsjetio je sinoć da je “tačno prije 14 vjekova počela objava svete islamske knjige \'Kuran\'”, te izrazio nadu da će obnovljena džamija u Tuzima biti “most spajanja”.

Ministar kulture, sporta i medija Branislav Mićunović kazao je da ga raduje obnova svakog objekta koji svojim postojanjem svjedoči o civilizaciji i njenim tokovima na ovim prostorima.
“Džamije su mjesta, gdje se ne samo upućuju molitve Bogu već su i kulturni i duhovni centri gdje se stiče znanje i upućuju poruke mira”, istakao je Mićunović, podsjećajući da je još 1878. godine u Crnoj Gori osnovana Islamska zajednica, prva u jednoj hrišćanskoj državi na Balkanu.
Svečanosti su, pored velikog prisustva vjernika za koje je organizovan iftar, prisustvovali ambasadorka Turske Emina Birgen Kesoglu, izaslanik reisa IZ Turske Juksel kao i generalni direktor „Tike“ Musa Kuliklikaja. Gost večeri bio je i hor „Mehmed El Fatih“ iz Sarajeva, koji je na kraju za prisutne priredio koncert.

vijesti H. Š

   © šeher - tuzi 2006 | Hosted by: AmaxHost.com | design & programing by: amaxstudio