HOME | INFO | KONTAKT   
  U povodu 100. godisnjice Cazim-begove dzamije
 23/10/2006  autor:

  Cazim-begova dzamija je jedna od najvecih dzamija u Crnoj Gori.Sagradjena je 1906. godine u Tuzima neposredno uz prvi mejtep i skolu.Izgradnja dzamije ne samo da je bila zelja vec i potreba Tuzanima.Ovaj veliki projekat podrzao je licno Sultan,a nadgledatelj radova bio je Cazi-beg Dirik po kome je i dzamija dobila ime.Cazim-beg je bio mladi oficir koji je za to vrijeme obavljao sluzbu u Skadru a nedugo zatim i u tuskom kajmekamstvu.

U svom dnevniku navodi da je Tuzi napustio 1909. godine i da se odatle zaputio u Bitolj gdje polaze vojni ispit i dobiva zvanje ?pase?.
Izgrdnju dzamije pomogli su i mjestani svojim dobrovoljnim fizickim radovima.
Kamen se donosio sa Decica,obliznjeg brda.Minara visoka 18 metara izgradjena je od klesanog kamena.Dzamija raspolaze sa velikim haremom u kojem su posadjeni borovi.Borove su posadili Tuzani:Biso Culic,Hasan-Cano Dresevic...Na dzamiji je izvrsena rekonstrukcija krova,izlijevena ploca.Unutrasnjost dzamije je takodje rekonstruisana,tako da dzamija uprkos stotoj godisnjici izgleda kao nova.
2000. godine zeljom odbornika sagradjena je jos jedna minara sa dvije serefe u visini od 41.metar i sa abdestanom na samom ulazu.
Isti odbor oblozio je ogradu dzamije i prosiro mjetep.Dzamija posjeduje gasulhanu,4 kuce,lokal u centru Tuzi kao i veliki prostor za mezarje.
Dzamija je imala i ima veliku ulogu u drustvu.Na pocetku imam dzamije bio je i drzavni maticar.Ezan nikada nije bio prekinut uprkos svim krizama koje su se odigravale.U dzamiji se klanjaju svi vaktovi.
Mevludi su prava svecanost u dzamiji.Dzamija uvjek biva prepuna za vrijeme njih i zahvlajujuci mevludima nikada nije bila prekinuta veza gradjana sa dzamijom u vrijeme komunizma i poslije.
Postoji Cazim-begov hor koji sakuplja mlade i na pravi nacin siri islamski duh i kulturu.Posebno su se isticali stariji ucaci mevluda:
Suljo Kajosevic,Ramo Dresevic,Sadik Pepic,Mehmed-Medo Krnic i Vaid Dizdarevic,
zatim mladji clanovi hora i ucaci mevluda i ilahija:Adisa Pepic,Halisa Pepic,Emin Adzovic,Kenan Pepic,Elvira Rakic,Amela Rakic,Valdeta Rakic,Amela Adzovic,Anisa Adzivic,Adzira Rakic,Amela Pepic,Anisa Djokovic,Nafija Orahovac,Senad Padovic,Senad Dresevic,Suad Adzovic,
Ajdin Rakic,Edmir Pepic,Mirsad Ademovic,Majda Adzovic,Anida Adzovic,Bajram Pepic,Demir Pepic,Sanela Pepic i drugi.
Imami dzamije kroz cjelu njenu istoriju bili su:Zaim Bjelak,hfz. Hasan Hadziablahovic,Arap Hodza,................
Dzamija ima dobro ozvucenje,klimatizovana je i sa lijepim enterijerom.Odvija se vjerska aktivnost i to u mejtepu gdje djeluju dvije grupe:vjerska pouka i pravilno ucenje Kurana.Tuski dzemat danas se moze pohvaliti sa izuzetnim rezultatima postignutih kod djece koja uce Kuran napamet.Postoji i par djece koja ce u skorije vrijeme poceti sa hifzom.90% dzemata cini omladina.
Nekada je glas Tuskog mujezina Saita Orucevica prodirao sa munare Cazim-begove dzamije i mjesao se sa zuborom Rujele i zvukom starog mlina.Danas se glas djece-softi mjesa vodom sa Sebilja u duhu islama kojim mirise preksrasna kasaba Tuzi.
Za dalje unaprijedjenje ove vjerske institucije sprovode su mnogi planovi.
Glavni imam je Islam Pepic.Predsjednik zajednice Vaid Dizdarevic.Zajednica je do skoro obuhvatala dio van Tuzi dok danas u zajednici spadaju Tuzi,Sipcanik,Vladne,Vranj,Kodrebudan,Karabusko Polje i Aksabanovici..

   © šeher - tuzi 2006 | Hosted by: AmaxHost.com | design & programing by: amaxstudio