HOME | INFO | KONTAKT   
  ISLAMSKI STVARAOCI SA PODRUCJA CG(PODGORICA)
 20/11/2006  autor:


1.Jusuf Podgoricanin.O njemu znamo samo koliko je zabiljezio o sebi na kraju jedinog njegovog do sada pronadjenog rukopisa koji se cuva u Orijentalnom institutu u Sarajevu pod br.3274/5.
Iz te biljeske saznajemo da je zivio pocetkom XVIII vijeka i da je sluzbovao u Glavatovica dzamiji u Podgorici,kao imam i hatib,te da je treci dan mjeseca dzumadel ahire 1126. godine po hidzri (16.juna 1714) zavrsio prepisivanje zbirke fetvi(pravnih misljenja,decizija)koju je sabrao i uredio Budimski muftija Ibrahim.Sudeci po uvjezbanom lijepom rukopisu ta-alik duktusa,u pitanju je vjest i plodan kaligraf ciji rukopisi do danas nisu istrazeni.

2.Junuz Bulej-Bulic(1892-1966)
Familija Bulej(Bulic) pripada prvom valu emigranata iz Podgorice koji su napustili Podgoricu 1878 god. tj. nakon njenog pripajanja Crnoj Gori.Junuz Bulej je rodjen 1892.godine u Skadru,gdje se i skolovao.Od 1905-1910.pohadjao je Ruzdiju i nakon zavrsetka Ruzdije sa odlicnim uspjehom,bio je postavljen za nastavnika u toj skoli.U Ruzdiji je savladao turski,arapski i njemacki jezik,poslije italijanski a kasnije i engleski.Poslije balkanskog rata 1913god.
Bulic je posao sa turskom vojskom i u jednom selu na granici sa Rusijom ostao.Tu je radio kao nastavnik oko godinu i po,a tokom Prvog svjetskog rata vraca se u Albaniju.Reaktivira se u prosvjeti sve do 1924.godine kada prelazi u administraciju prefecture u Skadru da bi je napustio 1927.godine kada je bio postavljen za direktora Vakufa u skadarskom muftiluku.
Godine 1929. Junuz Bulej je imenovan za zamjenika direktora medrese uz obavezu da predaje:matematiku,fiziku,botaniku,historiju islama i francuski jezik.Za vrijeme komunista,od 1947.godine,Junuz je bio proganjan tako da je deset mjeseci bio pod istragom,da bi 1948.g. bio osudjen na pet godina zatvora.Uzatvoru je u rekordnom roku savladao i ruski jezik,prevodio sa ruskog i kasnije je aktiviran kao nastavnik ruskog.Umro je 1966. godine.
Prevodilacka djelatnost:
Znacajno njegovo djelo je Njeriu islam(Islamski covjek)objavljeno u reviji Zani i naljte od 1928-1938.Na kraju knjige se nalazi njegova polemicna rasprava pod naslovom “Jedna zahvalnost i jedna pouka”.Trecina objavljenih radova u reviji su originalna njegova djela a ostalo su prijevodi.Ostali Junuzovi prijevodi su:”Sta je Kur’an,”Polozaj zene u islamu”,”Islam prije i nakon Prvog svjetskog rata”.
Publicistika:
Prvi njegovi radovi su objavljeni u reviji Zani i naljte 1931.g. pod naslovom “Kako se mijenja mentalitet”.Zatim “Islamska edukacija”,”Obrazovanje i vrijeme”,”Mejtimet e botes”(1932) i drugo, da bi se 1936.godine pojavilo najznacajnije njegovo djelo
“Sto jedan covjek misli o islamskoj vjeri”.O Junuzu Bulicu su pisali njegovi ucenici:Imam Vahbi Ismaili,predsjednik mesihata Islamske zajednice Albanaca u SAD i Kanadi,inace porijeklom iz okoline Podgorice,Ismail Mucej,publicista i glavni urednik lista Drita islame u Tirani,kao i poznati albanski akademik profesor Serif Osmani(porijeklom iz Podgorice-od bratstva Osmanagica).

3.Hasan Efendija Podgorica(Orucevic),je rodjen oko 1830.godine u Podgorici.Osnovno obrazovanje stekao je u Podgorici,a nastavio u Skadru,u kome je zavrsio “Qafa” kod poznatog muderisa Salih efendije Velikog, i dobio idzazet-namu(svjedocanstvo).Nauku je nastavio na izucavanju knjizevnosti i arapskog jezika.Kao relativno mlad bio je poznat u krugovima skadarske uleme.I danas se njegovo ime s postovanjem uvazava i cuva u sjecanjima u ovom gradu.Hasan Efendija je otvorio katedru u medresi “Pazar”,koju je pohadjao veliki broj ucenika.Imamsku sluzbu obavljao je u dzamiji “Begu”,a jedine prihode koje je imao bila mu je imamska plata.Bio je i sudija osnovnog suda u Skadru 1871.godine.Njegovo djelo iz oblasti islamistike u rukopisu na arapskom jeziku je ostalo,ali ime tog djela nije se moglo doznati.Umro je 4.decembra 1901.godine i pokopan u haremu dzamije Begu u Skadru.

4.Hadzi Mustafa Suknic,rodjen je 1853.godine u Podgorici.Zavrsio je osnovnu skolu i medresu u svom gradu.Godine 1878. kada je Podgorica pripala Crnoj Gori(Berlinski Kongres),Mustafa napusta rodni grad i odlazi sa svojom porodicom u Skadar.Nakon sto su se nastanili u novoj sredini,upisuje se na islamske studije u Turskoj.
Uza specijalnost mu je bila filozofija i akaid.Po povratku sa studija u Skadar,Hadzi Mustafa je postavljen za imama u mahali Peras,obavljajuci sluzbu u Crvenoj dzamiji.Za kratko vrijeme u Skadru je stekao veliki ugled.Njegova predavanja u dzamiji su bila izuzetno posjecivana.U svojoj je kuci otvorio katedru za spremanje studenata.Iz te generacije mnoga su imena poznatih alima i muderisa.Bio je jedan od najpoznatijih imama Skadra,sa velikim autoritetom,znameniti pedagog i vaspitac.Posebno se istakao u poznavanju akaida,fikha,tefsira i kiraeta.Bio je vrstan ucac Kur’ana.U ovoj discipline nije imao premca.Njegove biljeske kao profesora unistene su za vrijeme vlasti Envera Hodze,kada su se vjerske literature po kucama sakupljale i unistavale.
Umro je 1916.godine.

5.Ahmed Alemi Podgoricanin,napisao je komentar poznatom,
siroko rasprostranjenom i vrlo popularnom djelu o arapskoj metrici koje je napisao Ebul-Dzeis el-Endelusi.Zivot i djelo ovog naseg knjizevnika do sada nijesu istrazivani.Ovaj njegov rukopis je nekada bio u vlasnistvu Safvet-bega Basagica u Sarajevu,a zatim je predate Cehoslovackoj Univerzitetskoj biblioteci u Bratislavi.Za sebe je napisao da je sin Hadzi Huseinov,porijeklom iz Podgorice,koja mu je domovina,jer se u njoj rodio,a kasnije se nastanio u Sarajevo i tu 1210/1795.godine napisao svoje djelo kada mu je bilo samo dvadeset jedna godina.

   © šeher - tuzi 2006 | Hosted by: AmaxHost.com | design & programing by: amaxstudio