HOME | INFO | KONTAKT   
  OD TUZI DO TOKIJA
 20/11/2006  autor:

  Selman-Mano Turuskovic je jedan od najboljih fudbalskih sudija u republickoj ligi,a kao fizioterapeut mlade reprezentacije Jugoslavije putovao je u Tokio i na Kipar.
Mnogo je sportskih radnika koji amaterski znatno doprinose uspjehu sportista ili sportskih klubova.Medjutim,malo je onih koje sportisti poznaju,traze ih,vole,cijene.Fizioterapeuti su svakako,najpopularniji ljudi medju fudbalerima.Oni doprinose uspjehu ekipe,saniraju povrede,igraci su svjesni da bez njihovog maksimalnog angazovanja ne bi mogli dati puni ucinak.
Selman-Mano Turuskovic,rodjen 1946. godine u Tuzima,je jedan od onih rijetkih koje igraci postuju i cijene.I to na dva kolosjeka.
Naime ,on je jedan od najboljih fudbalskih sudija u Republickoj ligi,a u isto vrijeme odlican fizioterapeut(takodjer bivsi trener FK “Decic”-Tuzi).Radi kao medicinski tehnicar u laboratoriji nove bolnice u Podgorici.I na poslu je cijenjen,to smo saznali od njegovih kolega i saradnika Dragice Batricevic,Rajka Milunovica,Miroslava Skokovica,Radojka Komatine,Lidije Vusurovic,Lakica Milacica koje smo zatekli u smjeni.Mano Turuskovic dugo je igrao fudbal.Medjutim,zbog posla morao je da prekine sa sportskom karijerom,ali ne i sa zelenim terenom.Jos 1972. godine polozio je ispit za fudbalskog sudiju i sada je jedan od najboljih djelioca pravde u Crnogorskoj fudbalskoj ligi.Igraci vole da ga vide na terenu,jer znaju da je pravican,a on je ispunio sve uslove da napreduje u ovom sportu i vjerovatno ce se ubrzo naci na drugoligaskim terenima.
Medjutim,Turuskovic se oprobao i na drugom sportskom kolosjeku.U Novom Sadu 1976. godine zavrsio je fizioterapeutski kurs,a vec ove godine postao je maser mlade reprezentacije Jugoslavije.U avgustu ove godine putovao je sa reprezentacijom na omladinsko svjetsko prvenstvo u Japanu,a prije nekoliko dana vratio se iz Nikozije gdje je kao fizioterapeut naseg mladog drzavnog tima bio na utakmici Kipar-Jugoslavija 1:1.
Tacno je da mi sve to oduzima dosta vremena i stvara mnogo posla,kaze Turuskovic.Ali, ja volim fudbal,pa sam spreman mnogo cega da zrtvujem zbog njega.
Selman-Mano Turuskovic je i clan Izvrsnog odbora Udruzenja fizioterapeuta SFR Jugoslavije,a veoma aktivan je u radu Fudbalskog saveza Crne Gore.Neizmjerna ljubav prema fudbalu ucinila ga je neumornim da obavlja zadatke na redovnom poslu u sudijskoj i fudbalskoj organizaciji.

Pobjeda,1976.godine

   © šeher - tuzi 2006 | Hosted by: AmaxHost.com | design & programing by: amaxstudio