HOME | INFO | KONTAKT   
  Sjećanja : U društvu najstarije Tuzanke
 01/12/2006  autor:

   Bio je mjesec april,2003. godina.Već duže vremena u meni je tinjala želja da napišem jedan članak o najstarijem čovjeku u Tuzima i Podgorici.Počeo sam istraživati i raspitivati se o najstarijim ljudima.Kao i uvijek,moja najveća pomoć u ovim poslovima,dolazila je od moje nane.
Kada sam joj ispričao za svoj plan,odmah mi je predložila Sebiju Akšabanović,za koju je smatrala da ima oko 100 godina.Sa nesigurnošću,ipak mi je preporučila da prvo odem kod Mučića u Podgoricu,jer koliko ona zna Bišojca Mučić,ako je živa,trebala bi da ima 105 godina,jer je isto godište kao i njena rahmetli majka Hanifa.
(Hanifa Tuzović-Lekić umrla je sredinom osamdesetih u svojoj osamdesetoj godini)

Sjećam se,bila je nedelja.Otišao sam na Stari Aerodrum,gdje bi trebalo da živi najstarija Tuzanka-Podgoričanka.Zakucao sam na vratima i upitao,da li je Bišojca živa i da li mogu da razgovaram sa njom.Naravno,sa preporukom svoje nane.

Na svu moju sreću,Bišojca je bila u najboljem zdravstvenom stanju.Imala je dobar i sluh i vid.Bilo joj je vrlo drago što sam došao jer se mi računamo kao rođaci.(Krnići I Mučići su iz jednog ognjišta,a meni su Krnići ujčevina.)

Bišojca se sjeća svega.Sjeća se turske vojske,nizama,starih Tuzi,svjetskih ratova,običaja,ljudi…pamti cak i mog pradjeda koji je umro 1914 godine.

Pričala je satima o Tuzima,a ja bilježio.Govorila je kako su Tuzi najljepše mjesto,kako u Tuzima vlada sloga i ljubav.

Rodjena je pred sam kraj 19. vijeka.Proživjela 20. i nastavlja da živi u 21. vijeku.

Nakon našeg razgovora čiju sam suštinu odmah objavio u “Preporodu” iste godine,pod naslovom “Žena iz tri vijeka” i koji je izazvao veliku pažnju čitatelja,otišli smo kod Sulja Tuzovica rodjenog 1912. godine.Suljo je bio nekada igrač FK “Dečića”.Razgovor se odvijao izmedju dvoje starih i pametnih ljudi.Bio sam vrlo srećan što sam imao priliku da budem sa njima i da zabilježim njihov razgovor.

Suljo je prebacio Bišojci kako je počela da se “gubi”,a Bišojca veli Sulju “stavi pare pa da vidimo oćuli se izbubiti,što se izgubim tvoje je…”

Na kraju Suljo je rekao Bišojci “viđi Bišojce,ja ti pamtim svatove”,a pametna Bišojca odgovara:”I ja Suljo kad si se ti rodio”.

Bišojca,pravo ime Fahrija,rođena je u Tuzima,a udata u Podgorici.Danas živi sa sinom Medagom i njegovom porodicom.

Suljo Tuzović,takodje živi u Podgorici,očekujući uskoro svoj 95-ti rođendan.

Ajdin Rakić

   © šeher - tuzi 2006 | Hosted by: AmaxHost.com | design & programing by: amaxstudio