HOME | INFO | KONTAKT   
  Iz Istorije Tuzi
 • Svečano otvorena Stara nizamska džamija u Tuzima za 27. noć mjeseca Ramazana
  Podgorica/Tuzi - Sinoć je svečano otvorena Stara nizamska džamija u Tuzima kao i restaurirano osmansko šehidsko mezarje. Svečanosti su prisustvovali brojni predstavnici vjerskog, kulturnog, političkog i javnog života. Povodom ove svečanosti upriličen je iftar na otvorenom za sve prisutne, na kome je prisustvovalo preko 500 ljudi.
  07/09/2010 autor:


 • ĆAZIM BEG – OD VELIKOG KOMANDANTA DO KULTURNOG REFORMATORA
  Gotovo je nemoguće proći tuškim ulicama, a ne primijetiti prisustvo starih turskih građevina koje su tu ostale nakon povlačenja Turaka sa Balkana. Centralna džamija, stara škola, bunar za vodu u Slameničkoj ulici – sve su to građevine stare već vijek. Podigao ih je slavni turski komandant, reformista i humanista, čovjek koji je odigrao veliku ulogu u stvaranju moderne turske države. Njegovo ime je Ćazim beg Dirik i on je bio guverner u više turskih gradova.
  20/08/2010 autor:


 • PREDSJEDNIK REPUBLIKE TURSKE ABDULLAH GüL POSJETIO MEDRESU U PODGORICI
  Podgorica - Danas, 12. decembra 2009. godine u okviru dvodnevne zvanične posjete Crnoj Gori, turski predsjednik Abdullah Gül je u pratnji crnogorskog predsjednika Filipa Vujanovića posjetio Medresu u Podgorici. Predsjednike Abdullaha Güla i Filipa Vujanovića je na platou Medrese uz dobrodošlicu dočekao reis Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat ef. Fejzić sa njegovim saradnicima.
  13/12/2009 autor:


 • I SPOMENICA NASTANKU
  Sultan Mehmed, osvajač Carigrada, osvojio je i Podgoricu 1443.godine. Prvi zabit/gradonačelnik bio je Emir Hadži sultan, arapin. Prva porodica koja je primila islam su Haverići.
  23/11/2009 autor:


 • DRUŠTVENI KULTURNO-UMJETNIČKI I SPORTSKI ŽIVOT PODGORICE OD 1918. DO 1941. GODINE
  Podgorica se kao teritorijalna cjelina razvijala na raskršću mnogih civilizacija i kultura. Pod imenom Birziminijum (Alata), Duklja, Ribnica, Podgorica, Titograd i ponovo Podgorica, naselje pripada najstarijim na Balkanu. Prirodna bogatstva, pogodan geografski i strategijski položaj uslovili su svestrani razvoj, započet još u praistorijskom dobu.
  07/09/2009 autor:


 • U ROŽAJAMA ODRŽANA SJEDNICA BOŠNjAČKOG SAVJETA U CRNOJ GORI
  Na sjednici Bošnjačkog savjeta, koja je juče održana u Rožajama, donijeta je odluka o utvrđivanju nacionalnih simbola Bošnjaka u Crnoj Gori. Po riječima, Osmana Nurkovića, potpredsjednika BS, tom odlukom dat je legitimitet simbolima koji su već duže vrijeme u upotrebi i opšteprihvaćeni su kod Bošnjaka u Srbiji, Makedoniji, na Kosovu, a u značajnom dijelu i u Crnoj Gori.
  25/01/2009 autor:


 • ZVANIČNO OTVORENA MEDRESA – PRVA SREDNJOŠKOLSKA ISLAMSKA USTANOVA U CRNOJ GORI
  Podgorica - U Podgorici je juče svečano otvorena Medresa, prva Islamska srednjoškolska ustanova u Crnoj Gori, čiji početak rada su, simboličnim presijecanjem vrpce, obilježili crnogorski predsjednik Filip Vujanović i reis Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat Fejzić.
  06/12/2008 autor:


 • TURSKA U SRCU,CRNA GORA U DUŠI
  Velike političke promjene i podjele teritorija nakon Sanstefanskog ugovora I Berlinskog kongresa 1878. godine bitno su uticale na muslimansko stanovništo u Crnoj Gori i na njihovo iseljavanje.
  06/09/2008 autor:


 • PRVA MEDRESA U CRNOJ GORI
  Od svih projekata i aktivnosti koje Mešihat trenutno provodi, izgradnja prve medrese u Crnoj Gori je primarna briga. Njena gradnja je počela 2000. godine. To zapravo nije samo medresa nego je ujedno i višenamjenski islamski centar. Ukupna površina objekta je oko 3000 m2. U suterenu su smještene prostorije kotlovnice, vešeraja, hladnjače, ostava i prostorije za održavanje objekta. U prizemlju i na spratu su smještene četiri funkcionalne cjeline, koje karakteriše povezanost toplim vezom, što znači da se cijelo vrijeme boravka i učenja ne mora izaći iz objekta.
  08/06/2008 autor:


 • PODGORIČKI TRGOVCI
  Bogumil Hrabak: PODGORIČANI TRGOVCI XV, XVI i XVII VIJEKA, PREMA KOTORSKOJ I DUBROVAČKOJ GRAĐI
  10/05/2008 autor:


 • GRAD PODGORICA
  IZ STARIH RUKOPISA Sa putovanja kroz Osmansko carstvo Evlija Čelebija Kad je osvajač, sultan Mehmedhan, osvojio Skadar, on je iste godine podigao ovaj grad da bi obezbjedio Skadar od arnautske eskije i pokvarenih Mlečana.
  16/04/2008 autor:


 • ZAPIS 0 KULTURNOM ŽIVOTU STARE PODGORICE
  Lijepa li si šeher Podgorice Da te ljepše na daleko nema, U tebi su sve djevojke fine, Mladi momci kao bijele vile.
  09/02/2008 autor:


 • Poginuli i strijenljani u NOR-u 1941-1945
  1. ALIBALIĆ MAHMUT-BUTO-život je izgubio početkom 1942. godine na Miranglavici Zeti.U partizanske jedinice stupio je odmah nakon izbijanja 13-julskog ustanka. 2. AĐŽOVIĆ ZAJKO-kovač iz Podgorice,bio je borac pete crnogorske proleterske brigade.Učestvovao je u bici na Neretvi za vrijeme četvrte neprijateljske ofanzive.Poginuo je 1943. godine u Lukovu kod Nikšića.
  05/02/2008 autor:


 • TUZI U NOB-U
  Omerer Čirgić o Tuzima i području Malesije i njihovoj ulozi u NOB-u, malo se zna izvan ovoga kraja, pa i u njemu samom mlade generacije ne znaju dovoljno. Osjecajući to kao značajan propust onih institucija i pojedinaca koji su se bavili NOB-om u podgoričkom srezu i šire, što je, uvjeren sam, imalo za posljedicu dugogodisnje zapostavljanje i zaostajanje ovoga kraja u njegovom ekonomskom i kulturnom razvoju, osjećajući to i kao veliku nepravdu prema borcima i žrtvama ovoga kraja, istraživanjem oskudne dokumentacije, koja se odnosi na ovu temu i zahvaljući spremnosti najznačajnijih aktera svih akivnosti NOP-a, na ovom podrucju da mi u ovome svojim kazivanjem pomognu, pokusao sam da otrgnem od zaborava jednu od najznačajnijih stranica u istoriji Tuza i šireg područja.
  14/12/2007 autor:


 • TURBE HADŽI MEHMED-PAŠE OSMANAGIĆA U PODGORICI
  Hadži Mehmed-paša Osmanagić podigao je krajem XVIII vijeka džamiju u starom dijelu varoši, ispod brda Ljubovića, nedaleko od Skender-Čauševe, poznate kao Starodoganjska džamija. Na džamiji nema natpisa, vakufnama joj nije sačuvana, pa je tačna godina gradnje za sada nepoznata.
  03/12/2007 autor:


 • TURBE U PODGORIČKIM LIVADAMA
  O turbetu u Podgoričkim livadama pisano je u raznim izvorima i literaturi. Iz Glasnika Etnografskog muzeja na Cetinju navodimo tekst koji je objavljen ( prenijet ) u ''Almanahu ''.
  03/12/2007 autor:


 • ISELJAVANJE MUSLIMANA IZ PODGORICE
  Predrag VUKIĆ (Dokumenti) ISELJAVANJE MUSLIMANA IZ PODGORICE U TOKU 1909. GODİNE
  28/11/2007 autor:


 • TRAGOM SPAHİJSKE PORODİCE RAKİCA
  U narodu je davno rečeno da Rakića ima od "Karlovačkog vladičanstva" pa i Dalmacije, preko Slavonije i Bosne do Vojvodine i raznih krajeva Srbije,Crne Gore i Albanije.
  27/11/2007 autor:


 • Muslimani iz Crne Gore u Albaniji-Mustafa Memić
  ''Od muslimanskih porodica koje su iselile iz Podgorice i njene okoline a koje žive u Skadru i njegovoj okolini, prema podacima njihove rodbine došli smo do podataka za 47 porodice, i to: Mećikukići, Galičići, Pepići, porodica Žabljak, Nikšići, Mušovići, Haverići, Halunovići, Gokovići, Strinići, Oručevići, Rakići, Bulići, Šekunići, Alibalići, Pašovići, Bankovići, Lekići, Osmanagići, Đurbuzovići, Borčići, Stankovići, Muzurovići, Memići, Bibezići, Vodopići, Alivodići, Krnići, Turuskovići, Turkovići, Kapisazovići, Piranići, Denovići, Zinhasovići, Kerovići, Omerćehaijići, Melevići, Lukačevići, Lačevići, Ljuce, Čolanovići, Šarkići, Mandići, Derviševići, Mustagrudići, Šabanhadžovići, Ljumanovići...''
  07/10/2007 autor:


 • SARAJEVO KAO MIGRACIONI CENTAR MUSLIMANA IZ CRNE GORE
  Dr Mustafa Memić Sarajevo kao kulturni, politički, duhovni i administravni centar Bosne i Hercegovine razvijalo se i kao stjecište onih Muslimana koji su iz raznih razloga živjeli ili i dalje žive u manjim i relativno većim skupinama koje nisu u sastavu Bosne i Hercegovine u njenim zvanično priznatim granicama, bez obzira što su i oni bili u sastavu Kraljevine Bosne i Hercegovine iz vremena kralja Tvrtka, (1) kasnije bosanskog ili hercegovačkog sandžaka (2), potom bosanskog ejaleta.
  23/07/2007 autor:


 • AVLIJA
  ‘’Za muslimana je avlija oduvijek predstavljala zasebnost i baskaluk i u avliju se moglo ući samo sa dozvolom domaćina. U avliju su ulazili pozvani i birani prijatelji i komšije. U bosanskoj avliji je vladao red i čistoća a obavezno se pila kahva na klupi pod groždjem i služilo se slatkim od dunja koje su rasle opet u našoj avliji…’’ Abdulah Bosnić
  13/07/2007 autor:


 • SLAMENIČKA MAHALA
  Najveća mahala u Tuzima bila je Slamenička mahala ili kako je obično u narodu poznata-Slamenička ulica.
  13/05/2007 autor:


 • Duboki trag prosvjetiteljstva
  Sjećanje:Selema Maljević, prva Muslimanka-Učiteljica Selema Maljević, prva učiteljica muslimanske vjeroispovjesti u Podgorici od kraja treće decenije 20. vijeka dostojno je sa pijetetom i poštovanjem ispraćena na vječni počinak 4. januara 1984. godine. Žalost su osjećali, uz članove porodice i najbliže svojte, svi gradjani, posebno njeni bivši učenici. A njih je bilo mnogo.
  06/04/2007 autor:


 • TRAGOM STARİH OBİČAJA - 'HAJDARELJEZ'
  Stara Podgorica prepoznatljiva je po lijepim adetima o kojima je pisano mnogo ranije.Putopisci,pisci i pjesnici inspirisani ljepotom grada biljezili su i običaje,jer kako kažu,Podgorički običaji su ukras koji daje dušu gradu.
  20/03/2007 autor:


 • NARODNA NOŠNJA MUSLIMANA U PODGORICI I TUZIMA
  Turski putopisac Evlija Čelebija, koji je u našim krajevima bio šezdesetih godina sedamnaestoga vijeka, opisujući Podgoricu i Podgoričane, u VI svesci "Sejahatname", na strani 112–113, piše:
  05/03/2007 autor:


 • TUZANKA ČIJA SE LJEPOTA MJERILA ZLATOM
  Možda je zaborav posljedica vremena u kojem ljudi zbog velikih obaveza ne nalaze prostora za oživljavanje starih uspomena.Stari objekti,spomenici i druga kulturna nasljedna obilježja polako nestaju.Nesvjesni njihove vrijednosti gledamo kako iz dana u dan propadaju.Ponekad nas neka priča podstakne da ozbiljnije razmislimo,da pokušamo sačuvati bar ono sto se da sačuvati.
  01/03/2007 autor:


 • KUD «RAMADAN ŠARKIĆ» 60 GODINA POSTOJANJA
  KUD «Ramadan Šarkić» osnovan je 1946. godine,odmah nakon oslobođenja zemlje od okupatora i domaćih izdajnika.Ime je dobio po patizanu prvoborcu Ramadanu Šarkiću,rodom iz Tuzi.
  20/02/2007 autor:


 • NEKI OBIČAJI I LOKALNE TRADICIJE MUSLIMANA U PODGORICI
  Alija Nametak Od kraja oktobra 1933. do kraja marta 1935. služio sam u Podgorici kao profesor Drž. trgovačke akademije. Već prvih dana sam se počeo zanimati za narodne običaje podgoričkih muslimana i bilježiti ih. Glavni informatori su mi bili Sulejman Đečević, Ahmet Pokrklić, Murat Tuzović i njegova žena Bula.
  14/02/2007 autor:


 • TRAGOM BEGOVSKE PORODICE LEKIĆA
  Kada govorimo o poznatoj begovskoj porodici Lekića,moramo prethodno biti dobro upoznati kako sa crnogorskom tako i sa turskom istorijom.Uloga ove porodice bila je od velikog značaja,posebno za područja u kojima je ova porodica vodila glavnu riječ.
  09/02/2007 autor:


 • PODGORIČKI SEVDAH
  Muzičko narodno blago-gradske pjesme stare Podgorice Duboko i čisto ljubavno osjećanje Gradske pjesme stare Podgorice koje su zabilježene u zbirkama, žive u tradiciji našeg naroda,te ih on osjeća i smatra svojom kulturnom baštinom.Svojim umjetničkim izrazom i ljepotom dosežu najbolja ostvarenja o ovoj vrsti narodnog stvaralaštva.
  10/01/2007 autor:


 • Riječima protiv zaborava (II)

  03/01/2007 autor:


 • Riječima protiv zaborava (I)
  Tuzani su po svojim govornim karakteristikama slični podgoričkim muslimanima.Dobar riječnik bio je znak višeg ranga u društvu.To se moglo i osjetiti,osjeća se i danas.Uvjek sam bilježio stare riječi koje bih čuo od starijih Tuzana. Interesantno je to da neke riječi koje možete čuti kod uglednijih porodica,nisu u upotrebi kod ostalih.Ovim serijalima prisjetićemo se nekih riječi uglvanom turcizama i otgrnuti ih od zaborava.
  05/12/2006 autor:


 • KARAKTERISTIKE GOVORA PODGORIČKIH İ TUSKİH MUSLIMANA
  Adnan ČIRGIĆ (na osnovu starih rukopisa) 1.1. Govor staropodgoričkih muslimana ulazi u sastav širega istočnocrnogorskog dijalekta, ali se po nizu svojih osobenosti izdvaja u poseban ogranak ovog dijalekta. Na njega je uticao kako govor pravoslavnih sugrađana, tako i albanski jezik kojim se govorilo (i govori) u neposrednom susjedstvu Podgorice.
  08/11/2006 autor:


 • HAFİZ HASAN HADZIABLAHOVIC 1878-1951
  Iz dokumentarnog filma-Hafiz Hasan Hadziablahović,TVT Maj,2003. godine,autor: Ajdin Rakić,kamera:Vedad Dreševic,realizator i TV montaža:Senad Padović.
  03/11/2006 autor:


 • Izvod iz matične knjige rodjenih 1905-1928
  Izvode iz matične knjige rodjenih,na par listova papira,ispisao je glavni imam Ćazim-begove dzamije u Tuzima,imam Muharem Lekić. Istinitost svog prepisa potvrdio je pečatom i svojerucnim potpisom.Ovo je dio podataka koje sadrzi arhiva Ćazim-begove dzamije.
  31/10/2006 autor:


 • Starotuške porodice
  Ademović, Čirgić, Adžović, Rakić, Agić, Ahmatović, Decević, Alibašić, Adžiablahović, Kocić, Lekić, šabanadzovic, Dajbabić, Sujović, Anifić, Suković, Dizdarević, Kerović, Krnić, Pepić, Mustafić, Becić, Čulić, Mušinović, Ramović, Krkanović, Cetković, Muminović, Pecević, Padović, Osmanagić, Tuzović, Turusković, Paljević, Daković, Karaosmanović, Hadžialijagić, Izetović, Drešević, Kreponić, Fatkić, Guskić, Kakić, Hadžikadraić, Ljumanović, Šarkić, Mulješković, Ljačević, Mustagrudić, Mujadžević, Omurović, Oručević, Mučić, Ljaljević, Jašarević, Pirović, Krpuljević, Taljanović, Kaludjercić, Diglisić, Mahmutović, Dibranin,Zmijanović,Memić,Stanković...
  30/10/2006 autor:


 • NVO ‘’SEHER’’
  Na osnivackoj Skupstini NVO ‘’ SEHER ‘’koja je odrzana 11.07.2002. izabrano je rukovodstvo ‘’Sehera’’ u svojstvu dr.Nedzad Dresevic predsjednik i Zahid Licina sekretar i upravni odbor. ‘’Seher’’ je NVO koja se bavi izgradnjom i ocuvanjem islamskih vjerskih i kulturnih objekata kao i edukacijom mladih.
  26/10/2006 autor:


 • Jeste li znali?
  -Da je Ali Hajdar Van LEKİC rodjeni Tuzanin prije berlinskog kongresa otisao u Tusrku i tamo postao veliki oficir u mjestu Van. -Da je prva skola u Tuzima izgradjena prije pocetka 20. vijeka. -Da je prva voda odnosno prvi bunar u Tuzima napravljen 1908 godine zbog ljepote mlade Tuzanke Balje Musinovic. -Da je Tuzanka Gondza Hazdikadric udata bila za kapetana turskog Riza bega.
  23/10/2006 autor:


 • Predaja Tuzi
  U crnogorskoj stampi pisano je ovako Predaja Tuzi od strane turske vlasti izazvala je radost u Podgorici, koja je tom prilikom bila svecano osvijetljena. O predaji je javljeno knjazu prestolonasljedniku Danilu. "Cetinjski Vjesnik" od 3.oktobra 1912.godine donosi:
  23/10/2006 autor:


 • Tuzi u balkanskom ratu
  Za svoje tri vojne grupe kao glavni general-?tapski centar kralj Nikola je izabrao Podgoricu i ako Podgorica nije bila ba? idealna kao centar.Ali naći bolje mjesto u blizini bilo je nemoguće.Grad je bio udaljen svega 3 milje od granice.Na Berlinskom kongresu grad je pripojen Crnoj Gori.Pru?a se na istoku.
  23/10/2006 autor:


   © šeher - tuzi 2006 | Hosted by: AmaxHost.com | design & programing by: amaxstudio