HOME | INFO | KONTAKT   
  Zanimljivosti
 • MINISTAR SPOLJNIH POSLOVA TURSKE AHMET DAUTOGLU POSJETIO Tuzi
  Nakon susreta u "Vili Gorica", kojem su prisustvovali i Suljo Mustafić, Nedžad Drešević i Adem Fetić, delegacija iz Turske, na čelu sa ministrom spoljnih poslova Turske Ahmet Dautogluom,ambasadorom Muratom Oguzlom i direktorom TIKE Kalkanom posjetila je Tuzi. Turski ministar je bio oduševljen nakon obilaska starog turskog šehidskog groblja i Sultan Mehmed Fatihove stare džamije u Tuzima.
  26/07/2009 autor:


 • ODAJE TURUSKOVIĆA PRIČAJU
  U kući Vaida i Nevine Turusković iz Tuzi,pored njih dvoje ,u svijim odajama zbori i istorija. Slikovita i upečatljiva .Slikovita jer je čini bogastvo raznolikosti starih narodnih nošnji sa naših prostora kroz vremena, a upečatljiva, jer se odjevnim predmetima Crnogoraca, Muslimana, Albanaca, djelom i Hrvata, predstavlja segment njihove bogate riznice kulturne baštine još od XV vjeka.
  11/02/2009 autor:


 • AMBASADOR TURSKE POSJETIO TUZI
  Danas je u Tuzima Bošnjačka stranka ugostila Ambasadora Turske u Podgorici Mehmed Murat Ouza i Atašea Fehima Četina. Pored predstavnika BS , prisustvovali su funkcioneri DPS-a i NVO Šeher-Tuzi. U srdačnom i otvorenom razgovoru govorilo se o kulturnoj, sportskoj i naučnoj saradnji . Ambasador Mehmed Murat Ouz pozdravio je prisutne goste i zaželio da se uspostavi i unaprijedi saradnja na svim poljima izmedju dvije prijateljske države.
  12/11/2008 autor:


 • PRESELILA NA AHIRET NAJSTARIJA TUZANKA ADLIJA LJACEVIC 101.GOD
  Povodom preseljenja na Ahiret Adlije Ljacevic donosimo tekst koji je objavljen u Elifu a kojeg smo mi prenijeli prosle godine... Ljacevica avlija i Adlija Hanuma
  30/10/2008 autor:


 • Posjeta Turskoj
  Na poziv federacije balkanskih udruzenja I predsjednika izmirske gradske opštine Buca, reis IZ-e u CG Rifat efendija Fejzic u pratnji predsjednika potpredsjednika I glavnog imama Rožaja, Ramiz ef Lubodera, Rahman ef Kačara I Erna ef Ramovića boravio je na četvrtom međunarodnom skupu o Balkanu koji se održao u Izmiru od 13-15 Juna.
  14/08/2008 autor:


 • DA LI JE BRITANSKI KRALJ OFFA BIO MUSLIMAN
  Rođen: 730.; vladao od 759. do 796. Godine 1841. desio se jedan nesvakidašnji slučaj. Naime arheolozi su pronašli čudnovate stare zlatnike iz doba ovog jakog britanskog kralja. Ti stari zlatnici su bili čudni zbog toga što su na sebi imali utisnuto kelime-i-šehadeh uz jedan kur'anski ajet što je sve bilo ispisano arapskim kufi-slovima s oba lica ove kovanice. Detaljan prikaz kovanice je sljedeći: s jedne strane je pisalo: "la ilahe illallahu vahdehu la šerike lehu" – "nema niko pravo da bude obožavan mimo Allaha, Jedinog, koji druga nema", a ispod toga je pisalo: "Muhammedun Resulullah" – "Muhammed je Allahov Poslanik", za čim je ispisan ajet: "erselehu bil-huda ve dinil-hakki lijuzhirehu 'aled-dini kullih" – "poslao ga je sa uputom i istinskom vjerom kako bi je nad svim drugim vjerama izdigao!" Na drugoj strani kovanice je pisalo: "Muhammedun Resulullah"
  07/07/2008 autor:


 • DOPRINOS ISLAMSKE CIVILIZACIJE SVJETSKOJ KULTURI
  Danas kada u odnosima muslimanskog svijeta i Zapada ima dosta nerazumijevanja i nepovjerenja, gotovo da ostaje zaboravljena činjenica da je civilizacija islama svojevremeno bila superiornija nad hrišćanskom. Dostignuća naučnika muslimanske vjere u srednjem vijeku su utrla put renesansi i prosvjetiteljstvu u Evropi, i time postavila značajne temelje modernom društvu. Nedavno je objavljena studija o prilično zaboravljenom doprinosu islamske civilizacije svjetskoj kulturi, napisao je bivši američki diplomata Majkl Morgan.
  30/05/2008 autor:


 • AMERIKA
  "...Narednih dana Zelembaća je sve ređe viđala.Upoznala je jednu porodicu iz Dinoše koja se davno preselila.Meksikanac koji je živio u drugom djelu kuće svaki dan je dovodio društo.Među njima je imao jednog prijatelja koji je rodom bio sa Kosova..."
  07/05/2008 autor:


 • U SUSRET HAJDARELEZU
  Pise:Ajdin Rakic Ponekad svijesno zalutam starim ulicama Podgorice.Da te ulice nisu živjele u pričama mojih starijih i da nisam slušao o životu i suživotu u njima bilo bi mi svejedno da li se nalazim na Trgu Božane Vučinića ili sada u već zaboravljenoj Kiš mahali.
  05/05/2008 autor:


 • Muslimani prvi put najbrojniji
  VATIKAN OBJAVIO PODATKE PO KOJIMA JE DOŠLO DO PROMJENA NA LISTI SVJETSKIH DENOMINACIJA Vatikan (Rojters) - Islam je preuzeo mjesto katoličanstvu kao najveća pojedinačna religijska denominacija na svijetu, saopšteno je juče iz Vatikana.
  31/03/2008 autor:


 • U GO TUZI VELIKA ULAGANJA U 2008.GODINI
  U GO TUZI će do kraja 2008. godine biti uloženo 13.650.000 eura, a do 2012. godine 20.800.000 eura - kazao je sinoć u Tuzima gradonačelnik Miomir Mugoša.
  06/03/2008 autor:


 • PETNAEST GODINA OD ZLOČINA U STANICI ŠTRPCI
  Iz famoznog voza br.671. na liniji Beograd-Bar , oteto je 19 nedužnih putnika, Bošnjaka, deportovano i na svirep način ubijeno. Oni nijesu bili bezimeni! Tim povodom, na inicijativu Bošnjačke stranke, u okviru manifestacije DANI SJEĆANJA NA ŽRTVE ZLOČINA NAD BOŠNJACIMA U CRNOJ GORI
  24/02/2008 autor:


 • TUŠKE PRIČE I DIO
  STARO BRIŠI, NOVO PIŠI Napučila se nešto Balja Butova na komšinicu Sebiju. Viđela je đe ide dzadom pa je stade zvati:- Hodi, da ti dvije rečem!Vidi Sebija zlu uru, ali se u zadnji čas snađe:- Viđi, Balja, to tvoje srce nešto slabo cuka, a ja ovo moje da ne zamaram. Nemoj da mi pričaš stare priče I Staro briši, novo piši!
  07/02/2008 autor:


 • BOGATO KULTURNO-SOCIJALNI ŽIVOT TUZANA (1945-1990)
  Nekada su Tuzi bili prepoznatljivi po mnogim tradicionalnim manifestacijama i dešavanjima.Nakon rata Tuzani su počeli da osjećaju sve veću potrebu za socijalnim životom.
  06/02/2008 autor:


 • BLAGO ASTEKA
  (Scena sa Vranjske gore) Film “Blago Asteka” u režiji Roberta Siodmaka (31. August 1964 - 29. Januar 1965.) godine pored drugih destinacija sniman je i u Tuzima.
  05/02/2008 autor:


 • Tanka igla, tanka i nafaka
  Stari Podgoričani opisali su zanat šnajdera poslovicom "tanka igla, tanka i nafaka". Dok su se mlađe generacije školovale u radionicama fabrike "Titeks", pojedini podgorički šnajderi kažu da zahvalnost za stečeno znanje na šivaćoj mašini prvenstveno duguju starim majstorima, najčešće bliskim članovima porodice, koji su zanat o "tankoj igli i nafaci", takođe, učili od predaka. Jedna od takvih šnajderskih radnji, čija šivaća igla "štepuje" prema tradicionalnoj "recepturi", nalazi se u Ulici Novaka Miloševa, a glavni majstor i svoj gazda je Mirsada Methadžović.
  07/01/2008 autor:


 • BUVLJAK KAO SUDBINA - IZ PROSLOSTI
  Reportaza: Svi putevi vode u Tuzi Do ovih smutnih vrmena, malena varos Tuzi, nadomak Podgorice bila je cuvena po uzgajanju duvana, najkvalitetnijeg u Crnoj Gori. Tuzi su bili prepoznatljivi i po putu koji preko njih od Podgorice vodi do, tada, najveceg zatvora na svijetu - Enver Hodzine Albanije.
  26/12/2007 autor:


 • JUSOVAČA - KAZNENI ZAVOD U PODGORICI(1893 - 1945)
  MARIJAN-MAŠO MILJIĆ U rijetka podgorička zdanja starija od 1945. godine ubraja se i znamenita Jusovača, prvobitno turski, pa crnogorski zatvor, nijemi svjedok podgoričke istorije i sudilište i posljednje boravište nebrojenih Crnogoraca; o istoriji Jusovače, od njenog podizanja pa do kraja Drugog svjetskog rata, piše Marijan Miljić, saradnik Istorijskog instituta Crne Gore
  03/12/2007 autor:


 • Adnan Čirgić - prvi doktor crnogorskog jezika
  Podgorica - Direktor Instituta za crnogorski jezik i jezikoslovlje (ICJJ) «Vojislav P. Nikčević», Adnan Čirgić (27) prvi je doktor crnogorskog jezika u Crnoj Gori. Čirgić je svoju doktorsku disertaciju na temu „Govor podgoričkih muslimana“, odbranio juče na Filozofskom fakultetu - Sveučilištu Josipa Jurja Štrosmajera u Hrvatskoj.
  28/10/2007 autor:


 • USPJEŠNA GODINA RADA WWW.SEHER-TUZI.ORG-a
  Da bi se očuvala kulturna baština i reklo „NE“ vremenu-rušitelju,a ljudima podigla svijest o zajedničkom bogastvu,potrebno je bilo izmisliti nešto što će građanima a i ljudima sa strane u svakom trenutku pružati informacije i širiti znanje o Tuzima i Tuzanima.
  20/09/2007 autor:


 • Dogodilo se..
  2000 2000. godina;Tri Bajrama u jednoj godini,27. noć bila u petak....
  20/09/2007 autor:


 • JEDNA PRİCA İZ SKADRA
  Uske skadarske sokake krasile su velike drvene kapije koje su ljubomorno skrivale prekrasne avlije i đulistane. Skadar grad vezira, poznatih učenjaka i zanatlija odjednom je postao mračna kutija, daleko od svijeta, vremena i zbivanja.
  17/09/2007 autor:


 • MUSTAFA DREŠEVIĆ
  Još kao dijete,dok je svoje bezbrižno djetinstvo provodio sokacima zavičaja,Drešević se uvjek odvajao muzičkim talentom.Sa 12 godina je počeo da svira gitaru maštajući tada o velikoj muzičkoj budućnosti. Njegovoj upornosti,a i želji za takvim ostavrenjem prethodilo je osnovanje grupe „Crni leptir“.
  09/09/2007 autor:


 • TUŠKI BAZARDŽANI I HUMANOST
  Jednoga dana na tuškom pazaru došao je jedan Cetinjanin i ušao u dućan Osmana Adzovića. Zatražio je od Osmana 10 kila smokava.Do Osmana je držao dućan Halil aga (?) koji je takodje prodavao taze smokve.
  24/07/2007 autor:


 • TUZANIN RUŽDIJA LEKIĆ I SVAKODNEVNICA
  Ruždija Lekić, automehaničar poznat po jedinstvenom načinu naplate svojih usluga pjevačima PJEVAJ DA NE BI IŠAO PJEŠKE!
  20/07/2007 autor:


 • AL JE DIVNA AL JE BLAGA OVA NOĆ
  Vrelina julske noći,obasjana mjesečinom sa jata zvjezda koje trepere slaveći ime najodabranijeg Pejgambera Muhammeda a.s,provuče me u tople damare zavičaja.
  19/07/2007 autor:


 • Paljevića mahala
  Pročitao sam davno u jednoj knjizi o porijeklu Paljevića.Za njih se tvrdi da imaju zajedničko porijeklo sa Pavlovićima iz Crnojevića.
  13/06/2007 autor:


 • ASIM BULIĆ TVRDI DA IZUMIRE OBUĆARSKI ZANAT
  Nekada je svaki Podgoričanin imao svoga obućara, popravljale su se i patike, danas rijekto ko od mlađih dođe da mu se zakrpi obuća, valjda ih je stid i kupuju samo novo, kaže Asim Bulić čija se radnja nalazi u Ulici arhitekte Milana Popovića, iza zgrade Maše.
  22/05/2007 autor:


 • DRUGI MEĐUNARODNI SAJAM KNJIGA
  15.05.20007.Podgorica Dregi međunarodni podgorički sajam knjiga održava se pod geslom ,,Pročitaj život, proživi knjigu ,, u organizaciji IP ,,Nova knjiga,, pod pokroviteljstvom Vlade Crne Gore i Opštine Podgorica a trajaće jednu heftu.
  16/05/2007 autor:


 • HAJDARELJEZ 6. MAJA
  Dok je miris jorgovana opijao tuške sokake,a prolječni povjetarac njihao majsko jutro,žene su žurile na đurđevdanski uranak.I kao svake godine na Rujeli se okupilo par žena i djevojaka,vjerujući da će im početak novog ljeta donjeti bereket i nafaku.
  04/05/2007 autor:


 • MOJA MAHALA
  Svaka mahala u Tuzima je sama po sebi bila posebna. Skorać i Slamenička bile su jedne od najvećih mahala u kasabi. I ako nisam živio u vrijeme kada su mahalu krasili najljepši kristali, pokušaću da pretočim sliku koju sam blagovremeno stekao, dok sam u hladnim ramazanskim noćima slušao priče svoje rahmetli nane koja je rođena u Slameničkoj, a živjela punih 65 godina u Skoraćkoj mahali.
  02/05/2007 autor:


 • Tito se vratio na Dečić
  DESETAK MLADIĆA PRIJE NEKOLIKO DANA SAKUPILO RAZBACANO KAMENJE NA BRDU IZNAD TUZI
  26/04/2007 autor:


 • ZANIMLJIVOSTI IZ STARE PODGORICE
  Stara Podgorica zahvatala je prostor lijevo pored Ribnice - Cvijetin brijeg, tržnicu pored bivšeg groblja - muslimanskog (Konjski ulaz) pa do sastavka Ribnice i Morače.Tek poslije oslobođenja od Turaka počela se širiti preko Ribnice, a taj dio nazvan je Mirkova varoš.Podgoricu tada su krasili mostovi, sokaci,džamije,mahale,avlije,uske ulice i kuče orijentalnog stila.Kuče nijesu bile tik uz ulicu,nego udaljene najmanje desetak metara ogračene sa tri strane zidom, a četvrte sa zagradom (baštom).
  25/04/2007 autor:


 • Slobodan Pejović -heroj našeg vremena-
  Zna li neko od vas ko je Slobodan Pejović? Jeste li čuli za to ime? Velika većina vas koji čitate ovo, predpostavljam da nije. A u moru nagradjivanja i slavljenja lažnih heroja, lažnih mirotvoraca, lažnih humanista on je jedan od onih rijetkih, pravih. Onda kada je bilo najteže, taj čovjek je rizikovao svoj život, mir svoje porodice, napustio posao... Spasio je "neke tamo Turke". Koje nije poznavao. Rizikujući sve. Ne, dobivši ništa. Čak ni našu zahvalnost.
  24/04/2007 autor:


 • Pjevanje uz Tepsiju
  Tepsija“,je jedna od vrsta tradicionalnih „instrumenata“,za prirodno dobijanje zvuka.Žene za vrijeme svadbi,prviča i teferiča,upotrebaljavaju ovu vrstu „instrumenta“.
  19/04/2007 autor:


 • JOŠ JEDNA DŽAMIJA U SKADRU
  Na pozivu Muftijstva iz Skadra , muftija Jusuf ef. Đoković, sekretar Mešihata Bajro Agović, glavni imam iz Tuzi Islam ef.Pepić, presjednik Odbora,Vahid Dizdarević, glavni imam iz Ulcinja, Redžep ef. Lika, predsjednik dr.Gani Karamanga i drugi imami i džematlije sa područja Ulcinj, Bara ,Tuzi i Podgorice prisustvovali su svečanom otvaranju džamije 23. 03. 2007. na Parucu u Skadru.
  19/04/2007 autor:


 • PİSMO RODNOM KRAJU
  Neznam odakle bih počela pisati,jer sve što bih napisala nebi moglo stati na ovom papiru,požutjelome i neizdržljivome,al papir trpi ipak sve…
  07/04/2007 autor:


 • U Dževahirinoj ulici,broj 15
  Volio bih da se moja ulica zove Dževahirina. Dževahirina,broj 15. Kada bi me neko upitao,gdje živim,odgovorio bih mu sa ponosom u ulici Dževahire.Možda je moja ulica suviše mala,možda i nije zaslužila da nosi njeno ime,al nek’ ipak bih želio to.
  02/04/2007 autor:


 • K'O ZA SEBE
  Prispio nekakav musafir - putnik namjernik pred noć u nekakvu kasabu. Trebalo je zanoćiti i konačiti, a nije znao gdje i kod koga. Ovaj ti čovjek otprilike bahnu pred jednu kuću, otvori kapiju, nazva selam i upita: "Ima li bujruma?" Domaćin odgovori da ima.
  28/03/2007 autor:


 • PRİCE SA PERİFERİJE
  Doista ne znam kud je nestala ona Podgorica koju sam nekada toliko volio i znao kako svaki njen damar diše.
  21/03/2007 autor:


 • ŠTRBCI -DA SE NE ZABORAVI-
  Bijesnio je rat u Bosni. Svakodnevno smo "bombardovani" informacijama kako zelene beretke, mudžahedini, Alijini plaćenici i slično čine pokolje po Bosni. Državni mediji uz veličanje Karadžića , Mladića i ostalih Krajišnika servirali su nam laži na koje smo ćutali iz ovih ili onih razloga. To sada možda nije ni bitno. Ni to što su nam najbliži gladovali u opkoljenom Sarajevu, ginuli od granata i bombi, ili samo zbog odlaska da donesu vodu za piće. Njih su pogadjali pravi snajperi, nas medijski snajperisti.
  18/03/2007 autor:


 • Zbog čega djevojačko ruho ima toliki značaj? Šta skrivaju nanine sehare i pupoljci vezeni srmom?
  U mnogim bošnjačkim domovima, kao neizbježan komad namještaja, prisutna je sehara. Dok smo bili djeca, sehara je za nas predstavljala čarobnu kutiju iz koje nas je nana često darivala poklonima. Jedino je ona imala ključ, a mi, koliko kod da smo pokušavali da ga pronađemo, nismo uspjevali, jer je nana ključ čuvala u svojim njedrima.
  14/03/2007 autor:


 • BILI JEDNOM JEDNI TREBINJANI...
  Nakon protjerivanja iz svojih domova,godine 1992. na hiljade Trebinjana pošlo je ka Crnoj Gori.Izganane,premorene i duševno oslabljene Trebinjane dočekali su muslimani Podgorice i Tuzi,otvorivši širom vrata svojih domova.
  12/03/2007 autor:


 • FINANSIJE PO ISLAMU
  NOVAC I RELIGIJA Priznajem, grešan sam. Vi na kraju teksta presudite kako je sa vama. Sve je počelo mojom osudom islamskog fundamentalizma, baš kao i u većini slučajeva kada čovjek Zapada sa malo znanja o Istoku donosi velike zaključke o njemu. Prije deset godina privukla mi je pažnju knjiga u izlogu londonske knjižare pod naslovom Islamik Finance, i druga odmah do nje –Islamic Banking.Nedovoljno informisanom zapadnjaku to izgleda kao subverzija nauke od strane islamskog fundamentalizma. Zar finansije mogu imati religiozni veo? Zašto ne postoji islamska fizika,ili islamska hirurgija? –pitao sam se tada. Danas, poslije dužeg istraživanja ovog fenomena , javno se izvinjavam islamu.
  09/03/2007 autor:


 • POVODOM SMRTI -ASIMA OMUROVIĆA I TOMA DRINČIĆA
  Kada smo pisali o tuškim meraklija,kada smo govorili o KUD-u „Ramadan Šarkić“,nismo mogli a da ne spomenemo dva čovjeka koja su imala takođe znatnu ulogu na svim ovim poljima.Iznad svega,bili su građani Tuzi,sa kojima smo se svakodnevno srećali i pozdravljali,bili su dio duha kojeg ima ova varoš.
  06/03/2007 autor:


 • BULBUL SA RIBNICE
  Ksenija Cicvarić,rođena je 1927. godine u Staroj varoši-Podgorica.Rasla je u porodici sa puno djece,gdje nisu postojala sredstva ni mogućnosti za školovanje.
  06/03/2007 autor:


 • DUKATI ZVEKEĆU,PJESMA SE ČUJE
  Sjedim na bunaru pod lipom,dok me opija sunce ranog proljeća.Prolaze neki ljudi meni dragi,vidim tragaju za prošlošću,oživljavaju stare uspomene,priče i doživljaje.
  01/03/2007 autor:


 • HEDIJA KIC I. R. IRANA U BEOGRADU
  Na osnovu dogovora Reisa Rifat ef. Fejzića, NVO Šeher-Tuzi i direktora Kulturnog centra I.R. Irana u Beogradu gos.Mehrdad Agahija, tokom njegove posjete u mjesecu Ramazanu u Podgorici i Tuzima, uručena je 20. 02.2007. donacija od 19 persijskih tepiha od strane KIC I.R.Irana ,
  23/02/2007 autor:


 • ČEKAJUĆI AKŠAM
  "...nema je više da u hladna zimska jutra ustane na sabah i tiho i skrušeno učeći zikir naloži vatru i pristavi čaj.Da kraj šporeta tiho uči tespih i čeka da neko od nas još vruć od sna sjedne kraj nje i spusti joj glavu u krilo,uživajući u njenom miru.Osjećam njene staračke izborane ruke na mom čelu,nježne i mirišljave.Vidim je kako nosi šolju bijele kahve od tek pomuženog mlijeka,nasmijana kao nestvarna..." Samir Kajošaj
  10/02/2007 autor:


 • 60. GODINA POSTOJANJA KUD-a «RAMADAN ŠARKIĆ»
  U prepunoj sali KIC-a «Tuzi» večeras je svečano obilježena 60. godišnjica rada KUD-a «Ramadan Šarkić» iz Tuzi.
  05/02/2007 autor:


 • HIDŽRA BOŠNJAKA
  ...U svježem sjećanju ovim ljudima ostala je uspomena na Tuzanku Fatmu koja je ispjevala tužnu pjesmu brdu: „Da će se brdo sagnuti malo Pa da je vidim najdraže tamo...“
  04/02/2007 autor:


 • KRALJICA SAUDIJSKE ARABIJE-PODGORIČANKA
  Među atraktivnostima iz života stare Podgorice koje idu za rubriku neobične sudbine spada svakako i priča o izvjesnom Sadik-begu Begoviću...'I tako je rođena Podgoričanka sjela na presto Saudijske Arabije'...
  02/02/2007 autor:


 • IZGUBLJENA U VRTLOGU VREMENA
  Vasfija Adžagić Iako je prošlo više godina od pada režima Envera Hodze u Albaniji,nije bilo dovoljno da se otkriju sve istine i surova dešavanja koja su se dogodila u ovoj zemlji.
  27/01/2007 autor:


 • INTERVJU SA MUSTAFOM ŠARKIĆEM
  Ajdin Rakić u razgovoru sa Mustafom Šarkićem Zavisnost, alkohol, droga “Priliječena osoba može normalno nastaviti život, čak sa mnogo više uspijeha nego osobe koje nisu liječene…” Mustafa Šarkić rođen je 1959. godine u Sarajevu. Osnovnu i srednju školu završio je u Švedskoj. Diplomirao je na Institutu Jelinek u Stokholmu. Psihoterapeut je usmjerenja kognitivne psihoterapije. Zanimanje;tarapeut, alkohol-droga. Živi I radi u Stokholmu-Švedska.
  01/01/2007 autor:


 • U društvu sa „Hamzama“
  U mjesecu avgustu 2006. godine,imao sam priliku da se sastanem sa članovima hora „Hazreti Hamza“.I dok smo pili kahvu u Morića Hanu,razgovarali smo o aktivnostima,o bosanskoj omladini i Islamu u Bosni.Interviju je objavljen u Crnogorskim islamskim novinama „Elifu“ 2006. godine...Hor će nadamo se uskoro biti gost ŠEHERA na nekim od koncerata koje organizuje...
  01/01/2007 autor:


 • WWW.ŠEHER-TUZI.ORG
  Za četiri mjeseca rada naš web sajt je uvršten u svjetsku enciklopediju...u rubrici Islam in Monteneg.
  31/12/2006 autor:


 • Interviju sa bivšim članom hora “Ćazim-begove dzamije” Mirsadom Ademovićem
  Sve o horu,njegovoj ulozi,radu i nastupima… Ako bismo imali u vidu period od 1990-2006.godine kao i razna djelovanja u smislu očuvanja islamske kulture u Crnoj Gori,hor Ćazim-begove dzamije svakako zauzima značajno mjesto. Među imenima izvođaća izdvajao se Mirsad Ademović,koji će i ostati kao jedan od najboljih muških učača u istoriji ovog hora.
  25/12/2006 autor:


 • TELALOVE SUZE

  11/12/2006 autor:


 • Riječima protiv zaborava (I)
  Tuzani su po svojim govornim karakteristikama slični podgoričkim muslimanima.Dobar riječnik bio je znak višeg ranga u društvu.To se moglo i osjetiti,osjeća se i danas.Uvjek sam bilježio stare riječi koje bih čuo od starijih Tuzana. Interesantno je to da neke riječi koje možete čuti kod uglednijih porodica,nisu u upotrebi kod ostalih.Ovim serijalima prisjetićemo se nekih riječi uglvanom turcizama i otgrnuti ih od zaborava.
  06/12/2006 autor:


 • Sjećanja : U društvu najstarije Tuzanke
  Bio je mjesec april,2003. godina.Već duže vremena u meni je tinjala želja da napišem jedan članak o najstarijem čovjeku u Tuzima i Podgorici.Počeo sam istraživati i raspitivati se o najstarijim ljudima.Kao i uvijek,moja najveća pomoć u ovim poslovima,dolazila je od moje nane. Kada sam joj ispričao za svoj plan,odmah mi je predložila Sebiju Akšabanović,za koju je smatrala da ima oko 100 godina.Sa nesigurnošću,ipak mi je preporučila da prvo odem kod Mučića u Podgoricu,jer koliko ona zna Bišojca Mučić,ako je živa,trebala bi da ima 105 godina,jer je isto godište kao i njena rahmetli majka Hanifa. (Hanifa Tuzović-Lekić umrla je sredinom osamdesetih u svojoj osamdesetoj godini)
  01/12/2006 autor:


 • Pogled na prošlost,korak ka budućnosti!
  “U Tuze su svi brat I sestra…” (Fahrija Mučić,105 godina)
  29/11/2006 autor:


 • SAJAM ANTIKVITETA,STARINA I LIJEPIH STVARI
  18 i 19.11.2006 u domu kulture u Tuzima odrzava se sajam antikviteta,starina i lijepih stvari.
  19/11/2006 autor:


 • MEVLUD OD SALIHA GAŠEVIĆA
  (četvrto izdanje-1981. godina Titograd,Izdavač Mešihat Islamske zajednice SRCG)
  18/11/2006 autor:


 • Ljacevica avlija i Adlija Hanuma
  Za muslimana je avlija oduvjek predstavljala posebnost. Ljepotu avlije skrivala je velika kapija, na njoj mandali i alka kojom se nagovještavao dolazak musafira, prijatelja i komšija. Ljačevića avlija nije posebna samo zbog svoje ljepote koju odaje starinska kuća, cvijeće,drvena kapija i kaldrma. Ljepota se krije u šarenoj šamiji, u dimijama stare Podgoričanke Adlije hanume, u njenom naboranom licu i drhtavim rukama i u ljubavi koju gaji prema cvijeću i avliji.
  30/10/2006 autor:


 • Pred bistom Mahmuta Lekica
  Legendo mog kraja, ti si zapisao najljepše stranice naše istorije. Mahmute, bio si mlad,kao mlado klasje što se njiše na tihom povjetarcuzagledan u plavo nebo pod kojim si jurišao boreći se protiv mrskih neprijatelja. Živis u nama odakle se odazivaš u ime domovine i njene slobode. Raduješ se našem srećnom životu za koji si se borio.
  30/10/2006 autor:


 • U grudima Tuzanke vazda para
  Mozda zvuci malo smijesno, ali po meni vrlo interesantno kada su u pitanju pare. Starije Tuzanke uvijek bi krile pare u grudima. Pare bi zamotavale u maramici (mindilj) i skrivale bi ih u grudima.
  23/10/2006 autor:


 • MLIN KRNICA
  Mlin Krnica pokrece mala ali Tuzanima nekada veoma korisna rijeka Rujela. İzvire u Miljesu, prolazi kroz centar Tuzi i pokrece mlin. Rujela se uliva se u Skadarsko jezero. U mlinu su radili veliki majstori. Vrata mlina su uvjek bila otvorena, a na prozoru je bio okacen kandilj. Taj kandilj je imao svoje posebnu ulogu.
  23/10/2006 autor:


 • Hasret-ceznja
  Zaista su Bosnjaci puno propatili. Ove patnje i hasret ne datiraju od juce. Danas sam bio u zijaret jednoj staroj Bosnjakinji. Cuh da zivi u Ankari i da je puno vezana za domovinu, da i dan danas pati za rodnom grudom. Rodjena je davne 1912 godine. Dakle ima 94 godine. İ ako se zali da je bolesna dobro izgleda, krece se, cuje, vidi, a kad govori, govori jasno i razumno.
  23/10/2006 autor:


 • Dosa' vakat da koza ovci rece pokri se
  Nurija Burazerovic (Rakic-Turuskovic) bila je jedna od najbogatijih Podgoricanki. Nekad u feredzi, kasnije u dimijama i samiji, bila je primjer svim Tuzankama kako po oblacenju tako i po ponasanju. Kazu da je bila kao 'cojak' i da se njena rijec postivala u kraju.
  23/10/2006 autor:


 • Na bunaru
  Kada bismo bili u situaciji da biramo simbole Tuzi, zasigurno bi izbor pa na bunare. Bunari su imali veliku ulogu u zivotu Tuzana. Nije bilo lako vaditi vodu i oskudijevati vodom, ali je zato bilo lijepo druziti se sa rajom na bunaru, slusti sevdalinke, a ponekad Bogami i asikovati. İspricacu vam jedan dogadjaj sa bunara. . .
  23/10/2006 autor:


 • Tragedija na bunaru
  Anifa je bila cerka Mustaj-bega Lekic. İsticala se po izrazitoj ljepoti. Anifa se pocetkom rata udaje za Halitom Rakic. Halit koji je zivio u Podgorici svo vrijeme, odlucio je da se vrati u zavicaj i u njemu nastavi zivot. Posto je Halit bio iz ugledne porodice kao i Anifa, ljudi su ih hvalili i oni su se uzeli. Nakon godinu dana dobiju sina Hasima. Kazu da je zenska pamet dok je jos porodilja kao staklo.
  23/10/2006 autor:


 • Kad se zavicaj voli vise nego zivot
  Proslo je preko 90 godina od kada je napustila svoj zavicaj. Zavicaj, koji je voljela vise nego svoj zivot. Da, vise nego zivot, jer zeljela je povratak pa makar lezala i u mezar. Bila je vrlo mlada kada je otisla u Carigrad, a njena ljepota se i dan danas prepricava. Zvala se Gondza. Govorili su ljudi da je imala pravo znacenje imena-pupoljak. Bila je pupoljak koji je trebao da cvjeta i vjecno krasi i opija mirisom basce i perivoje.
  23/10/2006 autor:


 • DJERDEK İ RESEDİJA
  Ovom pricom zelim da vas vratim u proslost, najmanje 50 godina unazad. :) Slazem se da je danasnji zaman mnogo ljepsi u odnosu na ranije godine. Danas je sve lako uciniti i napraviti. Kod sebe, kao da posjedujemo carobno dugme te sve obaveze posebno one kucne, izvrsavamo lahko.
  23/10/2006 autor:


 • TUZANKA FATMA
  ''Ovo je tegobna prica, no tezi od nje je jedan kamicak na muhadzerskom grobu''. ''Pitali su gavrana imali ista crnje od njega a gavran odgovori:crnja od mene je dusa muhadzerima''. . . Dragi moji blogovci u nadi da cete razumjeti tezinu ovih rijeci koja se odnosi na nase ljude koji se vec dva puna vijeka iseljavaju, koji u dusi nose bol za izgubljenom zemljom, porodicom i prijateljima, ispricacu vam jednu pricu koju cemo zajedno kasnije komentaristi.
  23/10/2006 autor:


 • LJUBAV MİLİCE İ OMERA KRUNİSANA BRAKOM
  Mjesoviti brakovi u Tuzima nisu strani, mada ih je bilo i ima ih sasvim malo. To su uglavnom velike ljubavi i trebalo je puno odricanja za tako nesto. Ali mjesoviti brak danas i nekad nemogu se mjeriti Milica je bila jedinica u majke.
  23/10/2006 autor:


 • Kako znas da si Tuzanin
  > - Tvoja familija ima rucni mlin za kafu > - Skidas cipele kad ulazis u kucu, a svako od familije ima svoje papuce (plus koje vise za goste) > - Komsije ti svaki dan na kafu nepozvani dodju > - Dan ti pocinje sa fildzanom kafe i cigarom > - Imas 17 suglasnika u 2 samoglasnika u prezimenu > - Tvoja mama ili nana ne mogu shvatiti cinjenicu da nisi gladan, jer onda misle da si bolestan
  23/10/2006 autor:


 • Tespih
  Uloga tespiha u zikiru je jednostavna. Medju tespihima ne postoji velika razlika. Medjutim uvjek posjedujemo neki tespih koji nam je drag ili smo ga dobili na poklon sa Cabe ili neke islamske zemlje ili mu je pak boja lijepa. Moj tespih je obican tespih. Boje bez. Potice iz Mekke. Neznam tacno koliko je star al znam da je dospio u Tuzi 1966. godine. Sigurno se pitate kako i zasto je bas on vrijedan pisanja.
  23/10/2006 autor:


 • Da je ziv stari imam. . . .
  1912. odlazak Osmanlija. . . . Drugi svjetski rat. . . Bombardovanje stare dzamije. . . Komunizam. . . . pokusaj da se svjetlo İslama ugasi potpuno. . . PITANJE JE HOCEMO Lİ İ Mİ OPSTATİ. ' jecavim glasom govorio je stari imam dzamije, kada su se zalili ljudi da nema vise mjesta na mezaristanu. İ ljudi su se kopali na kaldrmi, na stazi koja je vodila do dzamije, na kapiji. Oko dzamije vec odavno stoje mezari. Bili je potrebano zatvoriti i put kako bi zaista svako pomisio da se nikada vise nece obnoviti dzamija. Postojala je i nova dzamija u centru sa par starih dzemtalija. Omladina pohitala komunizmu. İslam-''stara moda''. U tom bolu je i preselio stari dobri imam.
  23/10/2006 autor:


 • Evo ti, pa ih mjesaj
  Halid-Didi Rakic imao je ducan u centru Tuzi. Jednoga dana u ducan navrati jedna Miljesanka i zatrazi od Didija mjesanih bonbona. Medjutim, pare koje je drzala u ruci, bile su dovoljne da se kupe samo 3 bonbona. Didi joj dade tri bonbona i rece: -Evo ti, pa ih mjesaj do Miljesa.
  23/10/2006 autor:


 • On da nam odredjuje iftar
  Said Sladov Orucevic, brat Sucov, bio je hodza u Tuzima. Za vrijeme ramazana predvodio je teravih-namaz u Cazim-begovoj dzamiji i oglasavao s minareta vrijeme iftara. Tuzani su duge ramazanske dane prekracivali odmarajuci se u hladovini iza jaze, pod smokvama, uz price o davnim vremenima. Jednom prilikom kada je zbog ljetnje zege bilo jako tesko postiti, nace se razgovor izmedju Buta Krnica i Suca:
  23/10/2006 autor:


 • TUZANKE U PJESMI
  SEBİJA BİLJA KRNİC Pjesma je nastala u Tuzima. Prenosilac Serka Rakic(80). Pjesma je istinite sadrzine. Sebija je bila scerka poznatog Tuzanina Husejna Mehmedova. Rodjena je u Tuzima i isticala se po izuzetnoj ljepoti. U Bilju se zagledao oficir Jusuf koji je bio iz Bosne. Nije poznato da li je prosio njenu ruku al ostala je pjesma koja se cuva dugo u narodu.
  23/10/2006 autor:


 • Sjecanja iz mahale
  Kazu,bio jednom jedan Arap,koji je zivio na temeljima Dajbabica cardaka. Arap nije bio legenda niti lik iz davno ispricanih bajki.Arap je bio stvarna pojava,sehid-borac koji je pogino braneci svoju domovinu. Postoji usmeno prednje da ga je majka sahrnila u sobi,odnosno ispod kuce,kako bi joj njegov mezar bio blizi.
  23/10/2006 autor:


   © šeher - tuzi 2006 | Hosted by: AmaxHost.com | design & programing by: amaxstudio